П`ятниця, 29.03.2024, 00:39:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 1 » Колекцію кіцманських сорочок представили в музеї в Коломиї
14:02:53
Колекцію кіцманських сорочок представили в музеї в Коломиї
У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського відкрилася виставка «Кіцманська сорочка» з приватних збірок трьох буковинських колекціонерів.
Виставка презентує 300 творів, скомпонованих в ансамблі традиційного буковинського жіночого та чоловічого одягу, який представили члени Національної спілки художників України, народні майстрині художньої вишивки та прикрас з бісеру Дарія Стасюк і Діана Новак та директор навчально-методичного центру культури Буковини Микола Шкрібляк – відомий збирач старожитностей, модельєр-дизайнер, заслужений діяч мистецтв України, член кількох національних спілок та лауреат різноманітних премій. Власне, з ініціативи пана Шкрібляка та генерального директора Національного музею Ярослави Ткачук і організовано презентацію буковинського мистецтва в покутській столиці.
Проте особливу увагу в експозиції надано ретроспективному показу кіцманської вишиваної сорочки в її еволюції впродовж останніх 120 років, починаючи від найдавнішої й завершуючи сучасними, майстерно створеними Дарією Стасюк, донедавна викладачем музики, та її дочкою Діаною Новак, що за фахом економіст, на основі давніх зразків в авторській інтерпретації. Доповнюють сучасні народні костюми бісерні прикраси пані Діани (силянки та жіночі й чоловічі ґердани). Мати з дочкою не тільки відтворюють призабуті орнаменти, але й зібрали чудову колекцію старих кіцманських сорочок, особливе місце серед яких посідають родинні й з якими, як зазначила пані Дарія під час урочистого відкриття в Музеї, вона ніколи не зможе розлучитися, бо «вони пахнуть мамою».
Неповторна краса буковинських сорочок, вишитих на домотканому полотні та льоні нитками й бісером у різних техніках (лічильна гладь, хрестик, мережки, «солов’їні вічка», «курячий брід»…), полонила коломийських шанувальників народного мистецтва, що того дня завітали до Музею. Щирі слова вдячності та захоплення на адресу гостей линули від представників Коломийсько-Чернівецької єпархії, міської та районної влади, а також друзів, які приїхали підтримати талановитих земляків.
Оксана ЯСІНСЬКА, завідувачка науково-освітнього відділу 
НМНМГіП імені Й. Кобринського

Переглядів: 534 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024