Вівторок, 16.04.2024, 11:08:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Грудень » 20 » Коли місто було просторим ІІ
11:05:14
Коли місто було просторим ІІ
Продовжуємо прогулянку Івано-Франківськом вісімдесятих. В об’єктиві – площі, майданчики, клумби – усе те, що сьогодні забудоване. На жаль, порівняння старих фотографій із сучасними краєвидами зовсім не на користь останніх. 
На фото № 1 бачимо двох бабусь на лавочці. Якби не австрійська кам’яниця позаду, не вгадав би, де воно є. Це – невеличка площа перед Голубою церквою. Фото цікаве тим, що добре видно одноповерховий будинок на Мельничука, 8, який незабаром знесуть. Пам’ятаю, що в ньому містилося невеличке фотоательє.
Загальний вигляд площі яскраво ілюструє фото № 2 (правда, воно з інтернету). Привертає увагу муляж космічної ракети – своєрідного анонсу Музею релігії та атеїзму, що був у храмі. На початку 2000-х скверик знищила будова «Арс-Дому».
Де знаходиться магазин «Кулінарія. Ковбаси. М’ясо»? (3). Можете не шукати, на його місці вже давно торговий центр «Галерея Н», що на площі Ринок. У післявоєнний час там знесли стару аварійну триповерхівку. Пустир засадили деревами, а потім відкрили магазин. Площа була чималенька, про що свідчить наступне фото (4). Це вид на сучасну вулицю Трибунальську. Праворуч проглядається знай­ома «Кулінарія», а прямо витягнулась симпатична австрійська кам’яниця. Її теж завалили. Що там зараз? Правильно – ще один торговий центр!
Коли дивишся на фото № 5, стає якось геть сумно. Від зелені та клумби на передньому плані нині не залишилось і сліду. В глибині – типова радянська коробка. Це магазин «1000 дрібниць». Перед ним велика галявина з екзотичними туями чи кипарисами. Десь там, під землею, сховані залишки Галицької брами станиславівської фортеці. Її ще можна відкопати, законсервувати, врятувати. Але… Торгові центри вимагають місця!
Останнє фото зроблено біля сучасного харчового ринку (6). Він тоді вже існував, але торгували всередині – під стелею. Величезна площа навколо виглядала стерильно-порожньою. Були навіть клумби з великими світильниками. Тепер там базар, прилавки, купи сміття. І якби лише там.
Івано-Франківськ сам не помітив, як перетворився на велетенський караван-сарай. І нема на то ради.
Іван Бондарев

Переглядів: 620 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024