П`ятниця, 19.04.2024, 01:03:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Грудень » 27
З виходом нашої Церкви з підпілля та із здобуттям незалежності України постали великі можливості для відновлення втраченої пам’яті про славних синів і дочок нашої святої Церкви. Вони своїм прикладом доказали світові, що зло можна побороти не тільки силою та мечем, але і силою віри в Христа, і то Христа розп’ятого. Їхні страждання і терпіння зруйнували до основ царство сатани, яке було в образі Радянської держави. Не про всіх ми ще знаємо, не всі гідно пошановані.  З  цієї причини хочемо сьогодні привідкрити трагічну, але водночас героїчну сторінку життя великого сина нашої Церкви-Мучениці о. Іллі Оренчука.
Цього року виповнюється 120 років від дня народження та 55 років мученичої смерті о. І. Оренчука.
Переглядів: 687 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

У видавництві «Нова Зоря» побачила світ чергова краєзнавча розвідка викладача історії Калуського ВПУ №7, члена Національної спілки краєзнавців України, завідувача етнографічного музею Калущини Івана Ти­міва «Пам’ятка українського книгодрукування XVII ст. з етнографічного музею Калущини».
На підставі оригіналу та наукових досліджень з історії українських стародруків автор спробував всебічно дослідити примірник визначної пам’ятки слов’янської культури – Тріоді Цвітної, виданої 350 років тому в друкарні Львівського Успенського братства, що виникло наприкінці 1585 року, яка зберігається в основному фонді очолюваного ним музею.
Тріодь Цвітна – це богослужбова книга, яка містить пасхальні та післявеликодні Бо ... Читати далі »
Переглядів: 691 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

Запрошуємо користувачів до відділу краєзнавчої літератури, обласної універсальної бібліотеки імені І.Франка, де в рамках циклу „Батьківщини сини незборимі” з 26 грудня 2013 р. функціонує книжкова виставка „Степан Бандера: непереборними шляхами мужності”, присвячена 105-літтю від дня народження видатного політичного діяча українського національно-визвольного руху, Голови Революційного Проводу Організації Українських Націоналістів, який непохитно вірив у визволення України.
Переглядів: 532 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

Цього року встановлення центральної міської ялинки в Івано-Франківську викликало жваву громадську дискусію: чи доречно це робити. Навіть проводили спеціальне опитування на офіційному сайті міськвиконкому. Позаяк біля традиційного місця розташування головного атрибуту новорічних свят відбувається місцевий Євромайдан, окремі політики та громадські активісти виступали категорично проти перетворення території протесту на звичайний майданчик для народних гулянь. 
Крапку в суперечці поставив міський голова Віктор Анушкевичус, арґументувавши потребу встановлення ялинки святом, яке треба подарувати дітям. «Йолка – у Києві, а у нас – ялинка. Ми її поставили для дітей, які повинні отримати свято", - наголосив міський голова на сесії міської ради, коли один із депутатів ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

Скоро Новий рік, а за ним Різдво. У ці дні столи ломляться від наїдків, при чому кожна порядна господиня ламає голову – яким би кулінарним шедевром здивувати рідних і близьких. Цей передсвятково-гастрономічний настрій і навіяв тему статті. Одразу попереджаємо, що рецептів від культової Дарії Цвєк тут не буде – вони й так достатньо відомі.

Губить дітей не пиво!
Почнемо зі сніданку. У спогадах польського поета ХVIII століття Францішка Карпінського, який вісім років прожив у Станиславові, є цікавий гастрономічний момент: «З другою моєю сестрою, коли після молитви ми щоденно на сніданок молоко або пиво (!) їли, я з’їдав більше, бо їв швидше, на що вона скаржилась. Тоді я казав їй розділи ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

15 липня 1410 року біля сіл Танненберг і Грюнвальд відбулася битва між об’єднаним польсько-литовським військом та Тевтонським орденом. Союзники, у складі яких були й галичани, перемогли – експансію хрестоносців було зупинено.
Коли через 500 років у Станиславові святкували ювілей цієї баталії, то вирішили увіковічнити її в назві однієї з вулиць. Нею стала нова безіменна вулиця, що сполучала центр міста з вокзалом. Через вигідне розташування Грюнвальдська швидко стала однією з головних магістралей Станиславова із солідною забудовою. Ця назва задовольняла усіх: ­австрійців, поляків, українців, навіть совіти. Єдиними, кому вона муляла очі, були німці – прямі нащадки тевтонців. У часи окупації вони перейменували Грюнвальдську на Губернаторську (тут розташовувалась Обласна управа).
Переглядів: 508 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013

Цю історію розповів відомий мистецтво­знавець і старожил міста Володимир Баран. Наприкінці 1940-х років він працював у фотоательє «Укрфото», яке містилось у великому будинку навпроти теперішнього стоматфакультету (кам’яницю знесли у 1993 році). Директором закладу був румунський єврей Профіс. Він вважався найкращим фотографом міста, клієнтів у ательє ніколи не бракувало. Траплялись і «ліві» замовлення, тож гроші у хлопців водилися.  
У ті голодні часи багато хто заздрив фотомайстрам і мріяв влаштуватись до них на роботу. Втім потрапити до «Укрфото» було ой як складно.
Але це не зупиняло численних прохачів, які вже добряче остогидли всьому персоналу. Одного разу до ательє зайшов молодик, який заявив Барану, що хоче стати учнем фотографа, просив п ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024