Четвер, 25.04.2024, 06:33:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Грудень » 17
Михайло Мулик. Дух, що тіло рве до бою... — Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2010. — 216 с.; Михайло Мулик. Під сонцем Італії. Московські морози. — Івано-Франківськ: Місто НВ, 2013. — 124 с.
Цьому чоловікові вже пішов  93-й. Народився в селі Горожанці Підгаєцького району Тернопільської області в 1920-му. Член ОУН із 1937-го. До української дивізії «Галичина» вступив у листопаді 1943-го. Стрілець-радист у курені зв’язку. У боях під Бродами потрапив у полон. Засуджений на 10 років позбавлення волі та на 5 — позбавлення прав. У середині 60-х років повернувся із заслання. Нині очолює Івано-Франківську станицю Галицького братства колишніх вояків 1-ї Української дивізії (1 УД «Галичина») Української Національної Армії.
Його часто можна зустріти на вулицях ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

Наші пращури облаштовували культові місця, орієнтуючись на небесні знаки
«Карпатський ісход» — історичну розвідку під такою назвою запропонував для публікації в «Галичині» відомий її читачам історик-краєзнавець та письменник з Кіровоградщини Сергій Піддубний. У її вигляді він надіслав, по суті, лише уривок зі своєї майбутньої нової книжки «Перечитуючи джерела». Але вже з самого того заголовка довідуємося, що в ньому йдеться про таку старовину нашого краю, як «мандри» руських племен, котрі переселилися з Пенджаба (індія) до Карпат у X столітті до н. е. Як відомо з Велесової книги (ВК), тоді й постала було Карпатська держава — об’єднання русичів, котрі хоч і називалися по-різному, та мали одну родову основу. Вони проживали «спокійно та заможно», як стверджує ВК, на доволі обширній території. Про це суди ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

14 – 15 грудня 2013 року в історико – меморіальному музеї «Садиба Нємцевічей» (с. Скоки, Республіка Білорусь) відбулися військово-історична реконструкція та науково-практична конференція, присвячені 96-ій річниці з часу підписання попереднього Брестського мирного договору і подальшому припиненню бойових дій на Східному фронті під час Першої світової війни.
Програма заходів складалася з урочистого відкриття та виступу офіційних осіб – представників державних органів Республіки Білорусь, Російської Федерації та України, відкриття виставки уніформи та екіпіровки країн-учасників Першої Світової війни «На західному фронті без змін…», проведення військово-історичної реконструкції низки фрагментів боїв періоду 1916 – 17 років, науково-практичної конференції «Велика Європейська війна. Зв’язок століть і поколінь».
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

У п'ятницю, 13 грудня 2013р в Палаці Потоцьких Львівської національної галереї мистецтв відбулися урочистості з вручення дипломів об’єктам зі списку Світової спадщини ЮНЕСКО в межах проекту «Дерев’яні церкви українських і польських Карпат», започаткованого у 2009 році.
До цього переліку увійшли дві прикарпатські дерев’яні сакральні споруди – церква Різдва Пресвятої Богородиці в Нижньому Вербіжі Коломийського району (1808 р.) та  церква Святого Духа у Рогатині (1598 р.).
Церква Різдва Пресвятої Богородиці належить до зразків гуцульської сакральної архітектури, вона унікальна, бо має п’ять бань та збудована без жодного цвяха. У церкві Святого Духа, яка є архітектурною спорудою опільської сакральної школи, діє «Музей-пам’ятка дерев’яної архітектур ... Читати далі »
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

Село Підліски Долинського району має унікальний об’єкт на всю Україну. Там у старій дерев’яній церквиці стоїть справжній орган. Ще 20 років тому на ньому грали під час Богослужінь. Нині він мовчить…
Церква у Підлісках – єдиний в Україні дерев’яний храм, де є орган
Підліски – крайня точка Івано-Франківської області. За селом лише ліс, гори і Закарпаття. Автобуси з Долини сюди їздять не часто. Транспорт просто напханий селянами, пакунками та мішками пшениці. Люди не обурюються. Водій не злиться. Всі всіх знають. Усе розуміють. Ті, що сидять, забирають пакети у тих, хто стоїть.
До речі, доро ... Читати далі »
Переглядів: 779 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013

Таке по всьому Франківську. Будь-яка вільна площа, особливо в центрі, безжально забудовується. Ця стаття присвячується тим площам, які назавжди зникли з архітектурного обличчя міста.
Під вікнами моєї хрущовки почалася будова. Зводять чергове «елітне житло» без подвір’я, майже впритул до сусідніх кам’яниць. Колись там був дитячий майданчик. У дев’яності гойдалки зрізали на лом, а пісок з пісочниці пішов на будову сусідських балконів-погребів. Звісно, там можна відродити сквер, ще є кілька великих дерев, але навіщо? Краще дати можливість заробити забудовнику.
У 1980-х роках у Івано-Франківську працювала філія львівського інституту «Укрзахідпроектреставрація». Вони робили фотофіксацію пам’ ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Долучив: Dnister | Дата: 17.12.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024