Четвер, 25.04.2024, 15:19:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Грудень » 17 » Спогади дивізійника
18:47:13
Спогади дивізійника
Михайло Мулик. Дух, що тіло рве до бою... — Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2010. — 216 с.; Михайло Мулик. Під сонцем Італії. Московські морози. — Івано-Франківськ: Місто НВ, 2013. — 124 с.
Цьому чоловікові вже пішов  93-й. Народився в селі Горожанці Підгаєцького району Тернопільської області в 1920-му. Член ОУН із 1937-го. До української дивізії «Галичина» вступив у листопаді 1943-го. Стрілець-радист у курені зв’язку. У боях під Бродами потрапив у полон. Засуджений на 10 років позбавлення волі та на 5 — позбавлення прав. У середині 60-х років повернувся із заслання. Нині очолює Івано-Франківську станицю Галицького братства колишніх вояків 1-ї Української дивізії (1 УД «Галичина») Української Національної Армії.
Його часто можна зустріти на вулицях Івано-Франківська. Сухорлява постать з ціпком у руці. Йде поволи, але твердо. Таке враження, що ціпок у нього лише для годиться. Звати його Михайло Мулик. Один із останніх українських дивізійників, який продовжує вести свою боротьбу за Українську державу. Він і сьогодні вірний клятві, яку дав 1943-го: «Присягаю Всемогучому Богові перед святою Його Євангелією та Животворящим Хрестом, не шкодуючи ні життя, ні здоров’я, скрізь та повсякчас під Українським Національним Прапором боротися зі зброєю в руках за свій Народ і свою Батьківщину — Україну».
Михайло Мулик сьогодні бореться словом. Він написав і видрукував дві книги спогадів і матеріалів про УД «Галичина», допомагав у виданні альбому «івано-Франківська станиця галицького братства колишніх вояків 1-ї Української Дивізії (1 УД «Галичина») Української Національної Армії» (Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2012. — 224 с.), до якого написав ще й післямову — «Українцям треба реально оцінювати своє минуле». Він один із небагатьох представників того покоління, яке зі зброєю в руках захищало ідею Української держави, і хто сьогодні мислить дуже реально, за потреби ще вистачить йому сили й взяти зброю у руки проти нового окупанта.
Я не говоритиму про Українську Дивізію «Галичина» в лікнепівському стилі. Літератури сьогодні про цю сторінку збройної боротьби за Українську державу більш ніж достатньо. Я підтримую міркування Михайла Мулика: «Нам потрібно позбутися нав’язування ззовні комплексу вини та реально й об’єктивно, ні на кого не озираючись, оцінювати своє минуле». Додам лише: не переоцінювати, але й недооцінювати. А сказати публічно тим воїнам, які ще залишилися, що вони не прожили даремно і що їхня участь у збройній боротьбі не була злочином, колаборацією, а була одним із можливих способів боротьби з окупантами різних мастей.
Українців — всіх тих, які воювали проти совітського большевицького режиму і проти гітлерівського режиму, і тих, які воювали на боці совітів проти гітлерівського режиму, — не можна оцінювати з погляду представників цілісних національних і державних утворень. Україна тривалий час була розірвана між різними імперіями, й українці 30-50-х років вписуються в ту політичну схему, в якій сьогодні перебувають сучасні курди, які теж продовжують боротьбу за свою державу. Якщо ми цього не зрозуміємо, ми матимемо не історію боротьби, а історію «націоналістичних злочинів» і національних комплексів.
Кожен день боротьби, в якій домінувала національна ідея і державницька мрія, є сторінкою людської гідности і національної величі. Тільки так ми зможемо вийти на державне стратегічне розуміння і національне примирення. Не захочемо зробити кроку, завжди будемо вразливі до будь-якого роду політичних спекуляцій і маніпуляцій.
Михайло Мулик розповідає про своє становлення воїна, своє «ходіння по муках». Маю єдину «претензію» — дуже схематично він відтворює сторінки власної біографії, більше зосереджуючись на тій боротьбі, яку й сьогодні проводить за очищення доброї пам’яті дивізійників від брехні, наклепів, безпідставних звинувачень. У другій своїй книжці — «Під сонцем італії. Московські морози» він дає інформацію про Комісію Дешена і статтю Василя Вериги «Звіт комісії Дешена», в якій той розкриває факт перевірки канадської сторони звинувачень дивізійників у нібито військових злочинах проти жидів. Висновки комісії були виправдальними, а звинувачення у військових злочинах проти дивізії «Галичина» не було доведено.
Ці книги Михайла Мулика є свідченням тієї боротьби за Українську державу, яка не припиняється й нині. і Михайло Мулик у цій боротьбі — й досі на передньому фронті. Він використовує не тільки засоби публіцистики, документалістики, а й вдається до художньої практики (у першій книзі маємо дві драматичні спроби автора: одна присвячена Голодомору 1932—1933 років; друга — постанню Української Дивізії).
Цей чоловік не дозволяє собі сумнівів і зневіри. Він є воїном. і цей гарт у Михайлові Мулику є найголовнішим та вартий і поваги, і наслідування.
Євген БАРАН

Переглядів: 665 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024