Четвер, 25.04.2024, 00:14:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Грудень » 17 » Під лісом з органом
00:34:40
Під лісом з органом
Село Підліски Долинського району має унікальний об’єкт на всю Україну. Там у старій дерев’яній церквиці стоїть справжній орган. Ще 20 років тому на ньому грали під час Богослужінь. Нині він мовчить…
Церква у Підлісках – єдиний в Україні дерев’яний храм, де є орган
Підліски – крайня точка Івано-Франківської області. За селом лише ліс, гори і Закарпаття. Автобуси з Долини сюди їздять не часто. Транспорт просто напханий селянами, пакунками та мішками пшениці. Люди не обурюються. Водій не злиться. Всі всіх знають. Усе розуміють. Ті, що сидять, забирають пакети у тих, хто стоїть.
До речі, дорога у село, порівняно з деякими районами, у досить нормальному стані. Але якщо в Долині снігу ще нема, то тут уже добряче замело. І то так, що автобус зупиняється на початку села, бо далі не проїхати. Ображені люди просять водія, аби віддав хоч по гривні. Віддає.
Підліски – це десь 500 мешканців. На початку села – сільрада, зачинена, бо у район повезли якусь статистику. Поруч школа І-ІІ ступенів, але й там нікого, бо закінчилися уроки. На вулиці – ні душі, тільки сніг мете.
А орган у храмі дійсно є. Той музичний інструмент у 1939 році селу подарували німці-колоністи, які мешкали неподалік (зараз – село Ангелів). Коли вони повертались у Німеччину, то передали інструмент селянам. Про це розповів місцевий чоловік – Василь Тужеляк. Хоча спершу він був досить насторожений до чужих. Виявляється, весною з храму поцупили антикварну чашу. Пан Василь видзвонив старенького паламаря, аби той відчинив храм.
Церква побудована у 1864 році. Знадвору така маленька, що навіть дзвіниця, яка є поруч, виглядає більшою. Але всередині храму доволі просторо.
Василь Тужеляк розповідає, що музичний інструмент у 1939 році селу подарували німці-колоністи
На стінах багато образів, фресок, вишиваних фанвів, рушників. Орган стоїть в особливому місці, на хорах. Знизу, якщо чесно, нагадує якийсь старий антикварний креденс. Як придивитися, то видно якісь вирізьблені орнаменти, де-не-де позолочені. Посередині тої деревини – сірі металеві труби.
Чоловіки дозволяють піднятися, аби роздивитися ближче. Пан Василь знімає важку дерев’яну кришку, показує клавіші. Над ними є тримач для нот, якісь кнопки та напис, що орган змайстрував Ян Грохольський.
У радянські часи, коли закривали храми, люди поховали образи з церкви, але не забули й про орган. Його розібрали та сховали по стодолах. Там він простояв зо 20 років до Незалежності, а тоді його знову поставили. То заслуга колишнього війта Мирона Козими – він власноруч відчистив і зібрав інструмент. Потім зі Львова привіз майстра, який настроїв орган. Але звучав він лише зо два роки. На великі свята у Підліски приїздив органіст зі Стрия, який і грав під час Богослужінь. Потім у село прийшов новий православний священик і заборонив, мовляв, музика у церкві – не наша традиція. І тепер інструмент 20 років мовчить. Тішить хоч те, що селяни не розбирають його та нікому не продають. А охочі купити трапляються.
…Підліски здавна жили між німцями та чехами, тобто між чеською та німецькою колоніями. Василь Тужеляк згодився зробити екскурсію. Чеський бік – вгорі села. Та територія й нині називається – Чехи.
«Відколи вони там з’явилися, ніхто не знає, – говорить пан Василь. – Мій дід дружив з одним чехом, коли вони виїздили, той заповів діду свою господарку. А дід забрав лише обтесане каміння, з якого побудував пивницю. На одному камені вибита дата – 1832 рік. Там у горах, у лісі, чехи добували руду. І зараз є ті шахти».
Від чехів у селі лишилося кладовище – десь 20 могил. До нього ми не дійшли, бо страшно замело. Тужеляк показує залишки чеського хреста. Там можна розгледіти дату – 1899 рік.
Ще 20 років тому на ньому грали під час Богослужінь. Нині орган мовчить
Внизу села – Ангелів (колись німецька колонія). Поле між Підлісками та Ангеловим і досі називають Німецьким. Пан Василь каже, що раніше всі жили якось автономно: чехи окремо, німці окремо, а між ними – українці.
«Тут, де зараз ангелівська церква, німці мали свій лютеранський храм, – чоловік показує на церкву, оздоблену мармуровою крихтою. – Моя бабця розповідала, що у них на куполі не було ніяких хрестів, а був півень. Саме звідси й передали орган у нашу церкву».
Дорогою бачимо старенькі німецькі будинки, обліплені глиною. Деякі перероблені на сучасний манер, а деякі просто порожніють і руйнуються. «Німці ті хати будували попри дорогу в шаховому порядку: хата-сад з одного боку вулиці, і сад-хата – з іншого боку, – пояснює Василь Тужеляк. – А ще мені бабця розказувала, що в німців тут був дуже добрий порядок – вони навіть дорогу замітали».
І сьогодні в Ангелів приїздять німці, чиї рідні тут народилися. А от чехів у Підлісках не бачили дуже давно.
Світлана Лелик

Переглядів: 779 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024