Вівторок, 16.04.2024, 09:12:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2020 » Червень » 26 » "Коломийська" енциклопедія була першою: до 90-річчя УЗЕ
21:27:33
"Коломийська" енциклопедія була першою: до 90-річчя УЗЕ

До 90-річчя початку виходу у світ першої української енциклопедії.

Називалася вона Українська Загальна Енцикльопедія, скорочено УЗЕ, і в середовищі книголюбів та краєзнавців має ще назву «коломийська». У 1930-і цей тритомник коштував понад 200 злотих, за Союзу за нього давали 15 років, тепер за добре збережену УЗЕ правлять від 300 до 600 американських доларів.

Для порівняння: анґлійці видали свою першу енциклопедію «Британіка» у 1771 р., французи — у 1780 р. Мали вже багатотомні енциклопедії німці, поляки і деякі инші народи, а наш нещасний, бездержавний, пошматований ворогами-сусідами, народ спромігся на скромний енциклопедичний тритомник аж у 1930-і рр. Та й то це була приватна ініціатива західних українців. А властиво ідея зародилася в Коломиї, де в середині липня 1929 р. в Народному домі відбулася перша нарада видавничого комітету. Тут і містилася адміністрація УЗЕ. А запалив цією ідеєю небайдужих галичан та еміґрантів коломийський педагог і громадсько-політичний діяч Василь Микитчук.Під час цієї енциклопедичної одіссеї він зазнав і радощів, і смутку, й ошуканства, й розчарування, але за допомогою однодумців довершив велику справу. Була це вольова й ризикована людина, адже на видання УЗЕ він продав свою коломийську хату за 2400 доларів, наразивши свою сім’ю на фінансову небезпеку. Чи знайшлися б такі поміж нас тепер?

Отже, у травні 1930 р. побачив світ перший зшиток Української Загальної Енцикльопедії, а завершилося її видання аж 1935 р. Наклад (тираж) становив 5000 примірників, передплатників було 2500, а відборців — 2000. Отже, на складах залишалося 3000 примірників, які знищили перші совіти, коли ввійшли в Галичину 1939 р. Ще до того, комісар освіти УРСР Микола Скрипник, відомий націонал-комуніст, будучи у Львові, відвідав Наукове товариство ім. Т. Шевченка, де Василь Микитчук прохав його замовити тритомники УЗЕ для бібліотек Радянської України. Однак той сказав, що УЗЕ видана приватними особами у клерикально-буржуазному дусі, а вони, радянські українці, видадуть 50-томну Українську Радянську Енциклопедію. Як тепер знаємо, у 1930-і почала згортатися українізація в радянській Україні, московська комуністична влада заарештувала наївних українських комуністів, які вірили, що можна побудувати комуністичну Україну в складі СРСР: одних з них засудили, инших — розстріляли, а Микола Скрипник покінчив життя самогубством.

Згодом українська діаспора спромоглася на багатотомну Енциклопедію Українознавства, і аж 1965 р. побачила світ 17-томна Українська Радянська Енциклопедія. Тепер в Україні виходить Енциклопедія Сучасної України (вже видано 21 том).

Про видання УЗЕ Василь Микитчук, який еміґрував під час Другої світової війни на Захід, написав цікаві спогади. Помер він на сотому році життя в м. Торонто (Канада) 1987 року.

На поч. 1990-х одне з київських видавництв оголосило передплату на факсимільне видання УЗЕ, і я навіть був передплатив цей тритомник. Однак з невідомих причин (мабуть, побоялися) видавництво не видало енциклопедію і не повернуло гроші передплатникам.

У нинішній Коломиї в кількох книголюбів є раритетні тритомники Української Загальної Енцикльопедії. І хоч на титульній сторінці УЗЕ вказано три міста: Львів-Станиславів-Коломия, її справедливо й надалі називають коломийською.

 Микола САВЧУК


Переглядів: 196 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024