П`ятниця, 19.04.2024, 02:40:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2020 » Червень » 06

Минулого тижня в Долинському районі знайшли черговий молочний бідон з архівами УПА. Такі знахідки на Прикарпатті – не рідкість.

Звіти, агітки, документи – у землі ще багато спогадів про визвольну боротьбу, пише “Репортер“.

Криївка десь поруч

Іржавий бідон з документами знайшли поблизу села Козаківки. На кришку, що стирчала з землі, наткнулися місцеві мешканці. Сільський голова Михайло Сенів повідомив про знахідку кері ... Читати далі »

Переглядів: 206 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2020

Археологи та історики вирішили, що Тисменицьку браму треба відновлювати поетапно. Почнуть із консервації першої черги археологічних досліджень.

Про це йшлося під час засідання консультативної ради з питань охорони культурної спадщини міста пише “Західний кур’єр”.

“Члени ради безумовно висловилися за проведення робіт з консервації першої черги археологічних досліджень Тисменицької брами Станіславівської фортеці на роздоріжжі вулиць Галицької та Лесі Українки з проведенням трасування та ознакування конфігурації стін брами в площині поверхні вулиці в іншому матеріалі, контр ... Читати далі »

Переглядів: 231 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2020

Історія, наче медаль, має два боки. Один офіційний – ми читаємо біографії історичних персонажів, про їхні досягнення та вчинки. Інко­ли складається враження, що це якісь картонні герої, які лиш тим і займались, що служили краї­ні та увіковічнювали своє ім’я.

Інший бік – мемуари сучасників. Зазвичай вони писалися, так би мовити, «для внутрішнього користування», тож автори від себе описували те, що бачили й чули. Саме завдяки спогадам історичні персонажі набувають людських рис, пише “Репортер“.

От, візьмемо єпископа Юліана Пелеша. Він бу ... Читати далі »

Переглядів: 204 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2020

В листопаді 1925 року місцева поліція затримала банду, діяльність якої нагадувала сюжет вестерну.

Банда їздила верхи на конях і, погрожуючи револьверами, обкрадала подорожніх. Ситуація на місцевих дорогах ставала все небезпечнішою, а поліції все ж не вдавалося схопити злодіїв. І ці «ковбойські пригоди» тривали би ще довго, якби не кінь, який допоміг вийти на слід одного з бандитів.

У ніч з 19 на 20 жовтня 1925 року під Бурштином «бандитиковбої» напали на купців, які їхали фірою з колійової станції. Восьмеро бандитів затримали фіру і забрали в купців усю готівку, цінні предмети, а ... Читати далі »

Переглядів: 246 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2020

Мабуть, усі, хто цікавиться історією нашого міста, чули про відомого годинникаря М. Єґера. Зберіглося немало рекламних оголошень майстра й навіть фотографії його годинників.

Проте годинникар ніде не вказував свого імені, лише його першу літеру. Завдяки спискові членів виборчого комітету, розміщеному в газеті «Кур’єр станиславівський», нам пощастило дізнатися, як же звали цього відомого майстра.

Адже в списку значиться Мешулім Єґер, годинникар. Свій бізнес пан Єґер розпочав у 1878 році, а його майстерня знаходилася на вул. Сапєжинській, 9, пізніше на Сапєжинській, 11 (нині вул. Незалежно ... Читати далі »

Переглядів: 264 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2020

Цими днями у Львові, у приватному видавництві Тараса Сороки побачила світ цікава й унікальна книжка, а вірніше історико-краєзнавчий нарис Почесного громадянина Делятина Петра Дедерчука «Криївка над Прутом».

Її автор не літератор, не журналіст. Здобувши фах лісівника, ставши майстром лісу, Петро Дедерчук не тільки дбав про нові лісові культури, але й досліджував події українського збройного підпілля на гірських теренах Карпат.

Впродовж багатьох років він зустрічався з колишніми учасниками ОУН, їхніми родинами, дітьми. Якось під час зустрічі з Юрієм Боберським – кандидатом сільськогоспода ... Читати далі »

Переглядів: 235 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024