Субота, 27.04.2024, 03:30:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2020 » Червень » 6 » «Криївка над Прутом». У Львові побачила світ унікальна книжка Почесного громадянина Делятина Петра Дедерчука
22:01:25
«Криївка над Прутом». У Львові побачила світ унікальна книжка Почесного громадянина Делятина Петра Дедерчука

Цими днями у Львові, у приватному видавництві Тараса Сороки побачила світ цікава й унікальна книжка, а вірніше історико-краєзнавчий нарис Почесного громадянина Делятина Петра Дедерчука «Криївка над Прутом».

Її автор не літератор, не журналіст. Здобувши фах лісівника, ставши майстром лісу, Петро Дедерчук не тільки дбав про нові лісові культури, але й досліджував події українського збройного підпілля на гірських теренах Карпат.

Впродовж багатьох років він зустрічався з колишніми учасниками ОУН, їхніми родинами, дітьми. Якось під час зустрічі з Юрієм Боберським – кандидатом сільськогосподарських наук, першим демократично обраним головою Яремчанської міської ради (1991-1994 рр.), етнологом, старшим науковим співробітником Карпатського національного природного парку – великий мрійник Петро Васильович Дедерчук розповів йому про своє бажання написати книжку про героїчну діяльність підпільників Делятина і навколишніх сіл.

Науковець гаряче підтримав ініціативу працьовитого лісівника. Він вирішив зробити свій внесок у справу вшанування пам’яті колишніх краян, які в різні роки віддали своє життя в боротьбі з ворогами. У горах він знаходив і впорядковував занедбані могили українських вояків, власноруч зводив пам’ятники, поповнював сторінки мартирологів скорботи новими іменами, встановлював хрести.

Швидко реалізувати задумане майстрові лісу перешкодила хвороба – інсульт. І все ж, незважаючи на важку недугу, за активної допомоги відомого в Україні знавця і популяризатора філателії Олександра Жарівського та журналіста Романа Флиса, патріот-краєзнавець зумів запропонувати читачам книгу «Криївка над Прутом».

У моїй голові, зазначив у своїй книзі Петро Дедерчук, постійно нуртувала думка: «А що я залишу після себе людям, дітям, онукам і всім, хто не є байдужим до нашої локальної історії і природи взагалі? Багатства, чим так тепер хизуються скоробагатьки, я не нажив, та й багатство минеться, а книжка залишиться назавжди».

Пане Петре, Ви зробили дуже правильний вибір!

Роман ФАБРИКА, заслужений журналіст України 


Переглядів: 238 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024