П`ятниця, 19.04.2024, 02:21:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2020 » Червень » 20

110 років тому готель у Станиславові (тепер — Івано-Франківськ) на три дні став резиденцією для монаршої особи, нащадка правителів Великого Тосканського герцогства на півночі Італії та родича імператора Австро-Угорщини.
Про це розповів у соцмережі журналіст Богдан Скаврон, інформують "Вікна".

У четвер, 9 червня 1910 року, на залізничному вокзалі Станиславова урочисто зустрічали одного з членів монаршої родини Габсбурґів — архикнязя (ерцгерцога) Леопольда Сальватора Австрійсько-Тосканського. На прибуття швидкого потяга, яким 47-річний вельможа високого рангу мав прибути до міста, на пероні очікували староста Станиславівського повіту Юліуш Прокопчиць, бургомістр Артур ... Читати далі »

Переглядів: 208 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2020

Камені із зображеннями знайшли на дорозі з полонини Глистовата в Перкалабу – це на кордоні з Румунією.

Група туристів йшла незвичним маршрутом, де не було жодних стежок. Рухались за навігацією, пише Курс.

«Спочатку випадково знайшли один камінь з якимось містичним знаком. Потім за декілька метрів знайшли іншу брилу, де було вже більше цих знаків. Сказати точно, хто залишив і якого вони періоду, я не можу, бо не є спеціалістом у цій сфері. Але ці написи вразили нас. Ми зробили кілька знімків. Оглянули поверхнево. Це цікаво», – розповів гірський рятувальник Васил ... Читати далі »

Переглядів: 199 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2020

Згідно з розпорядженням Івано-Франківської обласної державної адміністрації, 16 червня 2020 року костел передали в користування релігійній громаді Римо-Католицької Церкви парафії Відвідин Пресвятої Діви Марії селища Богородчан.

Історія суперечок навколо костелу в селищі Богородчани на Івано-Франківщині тривала протягом декількох років, пише РІСУ.

Суть суперечок полягала в тому, що громада УПЦ МП, якій в 90-х роках минулого століття віддали в оренду приміщення костелу, не хотіла віддавати його на вимогу влади і громади.
Після декількарічних перепетій храм отримали римо-католики.
... Читати далі »

Переглядів: 204 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2020

Кажуть, що коли людина надмірно старається, результат часто виходить протилежний бажаному. Деякі станиславівські старости (очільники повіту) своїми діями цілковито підтверджували цю тезу.

В 1861 році свідомі поляки Станиславова, щоб продемонструвати свої патріотичні почуття, вдягали старовинний національний одяг – квадратні шапки-рогативки, жупани, шовкові пояси і польські чоботи. Цей рух дуже схвилював станиславівського старосту Остермана.

Побоюючись революційних настроїв, він наказав поліції складати списки осіб у патріотичному одязі й доповідати йому. Іґнацій Камінський, тоді адвокат і відомий г ... Читати далі »

Переглядів: 242 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2020

Гімназійне та шкільне життя Станиславова в різні періоди асоціювалося не лише з прагненням до знань, а й з різноманітними скандалами та навіть злочинами.

Так, у березні 1899 року в реальній школі (тепер стоматологічний факультет медуніверситету) спалахнув скандал з еротичним підтекстом. Кілька учнів запрагнули видавничої слави й почали видавати власну мінігазету. Тексти в ній були написані з граматичними й стилістичними помилками, але найгіршим було не це.

Деякі матеріали носили відверто еротичний характер. Як з обуренням зазначала газета «Кур’єр станиславівський», цей любительський час ... Читати далі »

Переглядів: 182 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2020

В наші дні речі ручної роботи здобувають усе більше прихильників, адже вцих речей є «душа», в них відчувається неповторна індивідуальність. В давні часи вмілі руки галицьких майстринь теж створювали справжні шедеври. Тоді рукоділля вважалося видом домашнього ремесла, а не мистецтва, але завжди знаходилися небайдужі люди, які підтримували й популяризували цю діяльність.

«Малювання голкою» та інші види рукоділля

Без сумніву, найпопулярнішим рукоділлям у Галичині й зокрема на Станиславівщині було вишивання. В XVII ст. вишивкою у Галичині переважно займалися українці та вірмени. Цей в ... Читати далі »

Переглядів: 217 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024