П`ятниця, 29.03.2024, 13:21:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2020 » Червень » 20 » Костел у Богородчанах передали римо-католицькій громаді, яка 20 років чекала цього
21:28:27
Костел у Богородчанах передали римо-католицькій громаді, яка 20 років чекала цього

Згідно з розпорядженням Івано-Франківської обласної державної адміністрації, 16 червня 2020 року костел передали в користування релігійній громаді Римо-Католицької Церкви парафії Відвідин Пресвятої Діви Марії селища Богородчан.

Історія суперечок навколо костелу в селищі Богородчани на Івано-Франківщині тривала протягом декількох років, пише РІСУ.

Суть суперечок полягала в тому, що громада УПЦ МП, якій в 90-х роках минулого століття віддали в оренду приміщення костелу, не хотіла віддавати його на вимогу влади і громади.
Після декількарічних перепетій храм отримали римо-католики.

«Костел переданий у користування релігійної громади Римо-Католицької Церкви селища Богородчани на підставі архівних матеріалів, – пояснює заступник начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Тетяна Лапка, – Громаді необхідно ще укласти «Охоронний договір», оскільки це є пам’ятка архітектури національного значення. Окрім того, договір на користування з районною державною адміністрацією. І вона, відповідно, отримує повне право користуватися цим об’єктом на усіх законних підставах, враховуючи архівні матеріали, які підтверджують правонаступництво громади».

Настоятель парафії Христа Царя в Івано-Франківську РКЦ oтець Владислав Іващак розповів про те, як давно римо-католицька громада Богородчан чекала на можливість здійснювати богослужіння у своєму храмі.

«Це можливість для вірних мати свою святиню, місце, де можна буде спільно молитися, – наголошує отець Владислав. – Також – це важлива подія, яка ілюструє добру волю багатьох людей, співпрацю різних органів державної і церковної влади. Богородчани формально належали до парафії в Надвірній а, отже, священники протягом багатьох років намагалися повернути храм у селищі – понад двадцять років. Був момент, коли з порозуміння з греко-католицькою Церквою, вірні римо-католицького обряду у Богородчанах мали можливість проводити богослужіння у каплиці св. Пантелеймона, яка знаходиться поруч з лікарнею. Також молилися у центрі селища просто неба. Це була довга дорога, але вірні з надією тривали і очікували, що храм все ж повернеться».

Важливо і те, що Богородчанський костел мав свою сакральну цінність.

«Ікона Пресвятої Богородиці у Богородчанах вшановувалася протягом понад двох століть, – розповідає отець Владислав Іващак. -Коли в 1946 році отці-домініканці були змушені покинути селище, храм і монастир то ікону забрали з собою в Польщу. Ця ікона зараз перебуває в Корбельові під опікою отців-домініканців. Кілька років тому вони виготовили копію, яка була привезена в Богородчани і урочисто, за участю греко-католицьких єрархів та представників духовенства римо-католицької і вірних обох Церков, передали у місцевий греко-католицький храм. Отже, Пресвята Богородиця повернулася в селище швидше, аніж повернули храм. Власне там вона оточена пошаною вірних і молитвою».

Як повідомляє священник, богослужіння в Богородчанському костелі розпочинаються уже з наступного тижня. Натомість, перше урочисте богослужіння, за участю єпископа і представників різних релігійних спільнот, відбудеться дещо пізніше у зв’язку з карантинними обмеженнями.


Переглядів: 199 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024