Четвер, 25.04.2024, 13:40:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2020 » Червень » 20 » Кримінальна історія: гімназійні злочини
14:34:04
Кримінальна історія: гімназійні злочини

Гімназійне та шкільне життя Станиславова в різні періоди асоціювалося не лише з прагненням до знань, а й з різноманітними скандалами та навіть злочинами.

Так, у березні 1899 року в реальній школі (тепер стоматологічний факультет медуніверситету) спалахнув скандал з еротичним підтекстом. Кілька учнів запрагнули видавничої слави й почали видавати власну мінігазету. Тексти в ній були написані з граматичними й стилістичними помилками, але найгіршим було не це.

Деякі матеріали носили відверто еротичний характер. Як з обуренням зазначала газета «Кур’єр станиславівський», цей любительський часопис нагадував вульгарне гумористично-порнографічне видання. Нелегальних видавців з ганьбою вигнали зі школи, а пізніше вони постали перед судом присяжних.

Однак судді звільнили школярів від покарання, вирішивши, що найкраще їх покарають власні батьки. У 1910 році у Станиславові арештували такого собі Йоселя Лінднера, який брався «владнати справу» з професорами і «вибити» з них кращі оцінки для учнів, які мали погану успішність.

Він стверджував, що мав хороші зв’язки як з керівництвом, так і з викладачами різних навчальних закладів і збирав з батьків учнів більші чи менші суми.

Невідомо, чи справді він був близьким до освітніх кіл, але коли містом поширилися чутки про його діяльність, панові Лінднеру довелося тікати до Америки, попередньо оголосивши, що він начебто збирався на відпочинок до Карлових Вар.

Однак шахраєві так і не вдалося уникнути заслуженого покарання. Після того, як він повернувся з Америки до Станиславова, його одразу ж заарештували.

У 1920-х роках у Станиславові діяв маніяк, який час від часу нападав на дітей, які поверталися додому з гімназійних занять по вул. Казимирівській (тепер вул. Мазепи). Він найчастіше був одягнений лише у штани і кидав у дітей камінням.

Як повідомляла преса, кільком гімназистам дивний злочинець завдав серйозних травм. Через те, що він дуже швидко втікав з місця злочину, поліції так і не вдалося встановити його особу та мотиви його дій. П

Олена БУЧИК


Переглядів: 184 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024