Четвер, 28.03.2024, 12:36:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2020 » Червень » 6 » Ретро-новина: знаменитий годинникар
22:03:52
Ретро-новина: знаменитий годинникар

Мабуть, усі, хто цікавиться історією нашого міста, чули про відомого годинникаря М. Єґера. Зберіглося немало рекламних оголошень майстра й навіть фотографії його годинників.

Проте годинникар ніде не вказував свого імені, лише його першу літеру. Завдяки спискові членів виборчого комітету, розміщеному в газеті «Кур’єр станиславівський», нам пощастило дізнатися, як же звали цього відомого майстра.

Адже в списку значиться Мешулім Єґер, годинникар. Свій бізнес пан Єґер розпочав у 1878 році, а його майстерня знаходилася на вул. Сапєжинській, 9, пізніше на Сапєжинській, 11 (нині вул. Незалежності). В ті часи годинникар за допомогою певних знаків на задній кришці годинника міг позначити свою кваліфікацію, зокрема кількість нагород, отриманих на професійних виставках.

Пан Єґер мав аж 10 таких нагород, що свідчило про його високу майстерність. Годинниковий бізнес пана Єґера був таким успішним, що невдовзі він вирішив його розширити й зайнятися ще й ювелірною справою.

В 1907 році йому випала велика честь – обслуговувати центральний годинник міста, що знаходився на ратуші. Але годинник працював украй погано, часто спізнювався. У ті часи містяни звіряли за ратушним годинником час, тож його відставання спричиняло певні незручності.

Кілька мешканців міста через неточний ратушний годинник навіть спізнилися на поїзд, і Знаменитий годинникар на пана Єґера посипалися скарги. Він був змушений виправдовуватися й навіть подати замітку в газету, в якій пояснював, що зовсім не винен у тому, що годинник показує неправильний час.

Він старанно налагоджує його майже щодня, але годинник старої конструкції, дуже знищений, крім того, в ньому бракує однієї деталі у механізмі циферблату. Тож як не старався майстер, досягти бездоганної точності в роботі ратушного годинника не міг.

Газета «Кур’єр станиславівський» від 15 квітня 1900 р.

Олена БУЧИК


Переглядів: 261 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024