Четвер, 28.03.2024, 10:25:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 22 » Ланчин і ланчинців віншували із 770-річчям
21:51:51
Ланчин і ланчинців віншували із 770-річчям
Серед прекрасних гір, лісів, мов на долоні, розкинулось селище Ланчин. Із глибини століть випливають таємниці і легенди про його походження. Точної назви про походження назви цього населеного пункту немає, оскільки джерелами досліджень є ілюстрації, грамоти, квитанції, судові рішення, а не наукові дослідження.
Існує декілька версій істориків та літописців. За народними переказами, назва – від слова «лан». За дослідженням письменника-краєзнавця Степана Пушика, першоджерелом назви Ланчин є дочка угорського короля Бели, дружина галицького князя Михайла Володимировича Ланка, якій і належали землі селища.
Перша письмова згадка про Ланчин є у Галицько-Волинському літописі 1241 р., перше поселення – у Х сто­літті. На території селища є декілька соляних джерел і тому деякі письмові згадки пов`язані саме з ними. Із сировиці Ланчинського родовища добували таку кількість солі, яка забезпечувала потреби ланчинців, жителів навколишніх сіл та м. Коломиї.
Про все це розповіли ведучі Ольга Іваночко та Микола Коновалюк на урочистостях у свято Петра і Павла з нагоди 770-річчя Ланчина. Офіційну частину у Народному домі традиційно розпочали звучанням Гімну України. Як і належить, першим вітав при­сутніх господар Ланчина – селищний голова Михайло Іванюк, який торкнувся не лише сивої історичної давнини, а й подякував нинішнім односельцям за допомогу у повсякденній роботі, а ще по­ділився планами на найближчу перспективу. Серед них, зокрема, домогтися присво­єння Ланчину статусу «міс­течко».
Заступник начальника ДПА в Івано-Франківській області, депутат обласної ради Володимир Попович зауважив, що історія Ланчина потребує дослідження і готовий посприяти у підготовці окремої книжки про рідне селище, щоб кожна сім`я знала, з якого вона роду.
Голова райдержадміністрації, депутат районної ради Володимир Калічко під час привітання справедливо від­значив працелюбність ланчинців, мудрість у виборі міс­цевої влади, яка згуртованою командою працює для розвитку селища; нагадав, що немало уродженців цього населеного пункту успішно працюють на відповідальних посадах у різних галузях; висловив впевненість, що невдовзі Ланчин стане кращим із кращих.
Із не меншою радістю вітав своїх земляків голова районної ради Василь Попович, назвав ювілей спільним святом для всіх його жителів. У Ланчині є потужний потенціал для подальшого розвою, акцентував керівник районної представницької влади і з великим задоволенням передав вітання від жителів Цуцилова, які того ж дня святкували День села.
Вітання від обласної влади адресував ювілярам перший заступник начальника Головного управління у справах сім`ї, молоді і спорту ОДА Михайло Марцинюк.
З нагоди 770-річчя Ланчина подяки і грамоти від ра­йонної влади отримали колишні і нинішній селищні голови Володимир Попович, Михайло Климко, Михайло Іванюк, підприємці Михайло Голіней, Іван Яновський, Михайло Зубко, Іван Климко, директори шкіл Михайло Петруняк і Тетяна Дикан, завідувач дошкільного навчального закладу «Ромашка» Галина Коновалюк, завідувач поліклінічного відділення Ланчинської міської лікарні Ірина Тодорів та ін.
Ще зо два десятки грамот вручили односельчанам селищний голова Михайло Іванюк та його заступник Василь Дячук, стимулюючи їхню працю для розвитку селища. А щоб частково її полегшити у літній час, депутат районної ради Юрій Голіней подарував від райорганізації «Фронт Змін» мотокосарку.
Після офіційної частини ланчинців і гостей очікувала розважальна імпреза на стадіоні, який вмить перетворився на «співоче поле». Скликав сюди усіх незмінний трембітар Микола Павук. Концертними виступами веселили численну громаду Софія Грабовецька, Ольга Коновалюк, Наталія Дем`янчук, Квітослава Фучинська, Василь Бідаш, Оксана Жупник, Вікторія Гресько, Олеся Іваночко та Андрій Зубко, Марійка Яремин, Мар`яна Пігарь, Катерина Іваночко, а також танцювальні колективи.
Сюрпризом стали пиріжки (40 ґаздинь випекли їх понад 1200) і солодощі (більше двох десятків кг.), якими гостинно частували всіх охочих. Святкового настрою додавали запалена гуцульська ватра, різноманітні конкурси, дискотека, виїзна торгівля, віншування Петрів і всіх ювілярів.
Вразила виставка народних умільців, зокрема, роботи майстрів Василя Мицика, Марії Яремин, Ігоря Іваночка, Ольги Іваночко, а також до­відкові матеріали «Благо­словенний будь, мій рідний краю» та ін.
А ще запам`ятались тро­їсті музики, які за українським звичаєм зустрічали гостей, задавали святковий тон і додавали віри, що наступний ювілей стане ще кращим. І не тільки у Ланчині, а й у всій Україні.
Орися СПІВАК, "Народна Воля»

Переглядів: 998 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024