Четвер, 28.03.2024, 20:49:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
Архів новин
Головна » 2020 » Лютий » 27 » Легенди Станиславова/Івано-Франківська. Зіркова стайня
17:53:36
Легенди Станиславова/Івано-Франківська. Зіркова стайня

На вулиці Національної гвардії, лівіше музею «Героїв Дніпра», стоїть залізний паркан, за яким уже встиг вирости невеликий ліс. Кілька років тому там ще можна було побачити довжелезну споруду з великими вікнами, викладеними скляними блоками. Нагорі читався напис – «Палац спорту». Будівля не використовувалась, перебувала в аварійному стані, тож її таки знесли, аби звільнити місце для чергового «елітного житла».

Виявляється, ця руїна мала настільки насичену історію, що їй можуть позаздрити численні пам’ятки міста, пише Репортер.

Отже, вперше вона з’явилася на мапі Станиславова у 1904 році. Поруч була кавалерійська частина, тож у споруді, яка розмірами переважала авіаційний ангар, влаштували манеж. У негоду та взимку солдати об’їжджали в ньому коней, відпрацьовували елементи верхової їзди. За Польщі там тренувалися військові Шостого полку уланів. Офіцер Казимир Сускі навіть брав участь в Олімпіаді в Парижі 1924 року – у номінації «кінний спорт».

За совітів споруда перебувала на балансі Будинку офіцерів й отримала назву «Палац спорту». Тренувалися там не лише війсь­кові. У 1960-х палац активно використовували й цивільні для змагань з боксу, гандболу, волейболу. А ще там відбувалися різні міські заходи – новорічні ялинки, прий­няття у піонери тощо.

Але зіркові часи настали у 1970-х. Тоді сучасного драмтеатру ще не було, а філармонія та Народний дім не могли вмістити багато людей. Тож концерти тогочасних зірок естради робили в колишньому манежі. Були там і ВІА «Смерічка», і «Пєсняри», група Стаса Наміна «Цветы», «Арія», «Веселые ребята» й «Машина времени», багато цирків і навіть московський балет. Серед сольних виконавців – Махмуд Есамбаєв, Геннадій Хазанов, П’єха, Пугачова, Ротару, Леонтьєв, інші.

Якби хтось додумався повісити на фасаді меморіальну дошку «Тут були…», то її довелося б робити у людський зріст. Про комфорт у колишній стайні можна було лише мріяти. Дах протікав, люди сиділи під парасольками. Втім, совковий глядач був невибагливим…

У дев’яностих споруда вже настільки «втомилася», що проводити концерти стало небезпечно. Час від часу там ще здавали заліки з фізпідготовки солдати сусідніх частин. На початку двотисячних військових розігнали, територію продали, а у 2017 році завалили й сам палац.

Іван Бондарев


Переглядів: 220 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024