Четвер, 18.04.2024, 04:59:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
Архів новин
Головна » 2020 » Лютий » 17

Івано-Франківщина має 12 періодичних краєзнавчих видань серед яких виокремлюється літературно-краєзнавчий і мистецький альманах «Ямгорів». В м. Городенка відбулася подія, яка поєднала в собі святкування двох ювілеїв. Виходу у світ тридцятого числа журналу та 30-річчя душпастирства отця-мітрата Ігоря Левицького декана Городенківського деканату Української Греко-Католицької Церкви, мецената і краєзнавця.

Засновник і незмінний головний редактор «Ямгорова» Володимир Никифорук та отець-декан Ігор Левицький, разом боролися за відродження і становлення української Незалежності.

... Читати далі »

Переглядів: 325 | Долучив: Dnister | Дата: 17.02.2020

Лікарі підпільного Українського Червоного Хреста стали кістяком медичної служби, яка надавала допомогу хворим воякам УПА. Ідейні медики робили операції у лісі та вогких підземних шпитальках, переховували вояків по хатах і навіть у цивільних лікарнях, що найбільше було поширено на Галичині. Патріотичні ідеї УПА відстоювали і лікарі-іноземці, серед яких дуже багато євреїв, а відважному італійському фельдшеру навіть звели гранітний пам’ятник у прикарпатському селі.
 
Ця тема з’являється рідко
Наразі дуже бракує ґрунтовного цілісного дослі ... Читати далі »
Переглядів: 214 | Долучив: Dnister | Дата: 17.02.2020

«Вікна» публікують історію однієї єврейської дівчинки з Калуша на ім’я Сара Гутгарц, яка, втративши близьких родичів, разом з молодшою сестрою тікала із захопленого фашистами Калуша, взявши з собою на дорогу з собою лише дзбанок молока. Проводжали сусіди, боялися та плакали, адже прощалися назавжди.
З ними разом в одному гурті була жінка на ім’я Діпка Лікборнік-Дічек (про родину Дічеків з Калуша досить докладно описувалося в калуській пресі. — Авт.). Вони пішли в холодну зоряну ніч, в пітьму, у невідомість.
У листі Ярослав Сімків писав:
Переглядів: 269 | Долучив: Dnister | Дата: 17.02.2020

Довший час у Станиславові була лише одна гімназія. Її викладачів називали професорами, всі вони були людьми шанованими й відомими у місті. А директор гімназії взагалі вважався місцевою зіркою галузі освіти. Майже двадцять років, з 1879 по 1898, цю посаду займав Іван Керек’ярто.
Він походив з закарпатських русинів, що пояснює його дивне прізвище. Викладав математику, тримав залізну дисципліну, викладачі директора поважали, учні – боялися, пише Репортер.
Він помер 31 січня 1898 року від серцевого нападу. Прямо у кабінеті. Відчув себе погано, встигнув смикнути за шнур дзвоника. Та ко ... Читати далі »
Переглядів: 222 | Долучив: Dnister | Дата: 17.02.2020

Заборонити зовнішню рекламу в історичній частині Коломиї – з такою ініціативою виступив коломиянин Андрій Заровінський, який і створив електронну петицію на сайті Коломийської міської ради.
Вона набрала понад 200 голосів містян. Тому в місті вже взялися до розробки правил розміщення реклами у середмісті.
Відповідну петицію підтримав і міський голова Коломиї Ігор Слюзар. Каже, що буде пропонувати в історичній частині міста зняти всі білборди негайно.
Переглядів: 219 | Долучив: Dnister | Дата: 17.02.2020

Минулої неділі у Криворівні презентували фільм режисера Максима Руденка «Портрет на тлі гір» – про гуцульську художницю Параску Плитку-Горицвіт. Стрічка зібрала два аншлаги та хвилю овацій захопленої публіки. Та головною метою показу була не презентація фільму, а громадське обговорення подальшої долі робіт мисткині.

Справа в тому, що після закінчення масштабної тримісячної виставки у столичному «Арсеналі» питання «А що робити з роботами?» постало вкрай гостро. Адже Параска не мала прямих нащадків, відтак, за заповітом, власником культурного надбання художниці є громада, розповідає “Репоретр“. ... Читати далі »

Переглядів: 209 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024