П`ятниця, 29.03.2024, 09:29:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
Архів новин
Головна » 2020 » Лютий » 17 » Легенди Станиславова. Хто стогне на цвинтарі
18:50:16
Легенди Станиславова. Хто стогне на цвинтарі
Довший час у Станиславові була лише одна гімназія. Її викладачів називали професорами, всі вони були людьми шанованими й відомими у місті. А директор гімназії взагалі вважався місцевою зіркою галузі освіти. Майже двадцять років, з 1879 по 1898, цю посаду займав Іван Керек’ярто.
Він походив з закарпатських русинів, що пояснює його дивне прізвище. Викладав математику, тримав залізну дисципліну, викладачі директора поважали, учні – боялися, пише Репортер.
Він помер 31 січня 1898 року від серцевого нападу. Прямо у кабінеті. Відчув себе погано, встигнув смикнути за шнур дзвоника. Та коли черговий прибіг у канцелярію, то побачив уже мертве тіло.
Поховали Керек’ярто у мурованому гробівці на християнському цвинтарі – теперішньому Меморіальному сквері. Але невдовзі після похорон стався дивний випадок.
Одна бабця прийшла на кладовище відвідати когось з рідних. У той час серед могил бігали малолітні хулігани. Вони побачили літню жінку та сховалися у новому, ще порожньому склепі, якраз біля поховання Керек’ярто. Коли бабця проходила повз, то почула якісь приглушені звуки, їй здалося, що вони лунають з могили гімназійного директора. Жінка побігла до гробаря з криками, що у замурованому склепі стогне Іван Керек’ярто.
Гробар зблід, адже випадки, коли людей ховали живцем, рідко, але траплялися. Так, у 1831 році в домовину поклали ксьондза Йозефа Габурека, який насправді впав у летаргічний сон. Гробар доповів у магістрат. Терміново зіб­рали комісію з лікаря, кількох викладачів гімназії та представників міської влади. Відкрили склеп, перевірили – директор був у труні, як і належало покійнику.
Іван Бондарев

Переглядів: 219 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024