Четвер, 28.03.2024, 17:13:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
Архів новин
Головна » 2020 » Лютий » 19

У п'ятницю, 21 лютого, о 18:00 з ініціативи телерадіокомпанії "Вежа" в підземному переході "Ваґабундо" (вул. Пилипа Орлика, 7) відбудеться показ віднайдених кінохронік Галичини авторства Юліана Дороша та, ймовірно, Івана Яцентія, що досі вважались втраченими.

У рамках заходу гості почують коротку лекцію Ірини Патрон про кіноспадщину Юліана Дороша та розповідь Олександра Дебича про пошуки цих кіноплівок у діаспорних архівах.

На події вперше демонс ... Читати далі »

Переглядів: 207 | Долучив: Dnister | Дата: 19.02.2020

За весь час існування міста в ньому народилося багато яскравих особистостей. Багатьох із них доля розсіяла по всьому світу, але Станиславів назав­жди лишився для них рідним.

Іван Янович народився у Станиславові 24 червня 1905 року в родині відомого у місті громадського діяча, доктора Володимира Яновича, пише «Репортер».

У Першу світову війну російська окупаційна влада заарештовує батька та засилає до Сибіру. Іван з матір’ю виїздить до Львова, там з ... Читати далі »

Переглядів: 217 | Долучив: Dnister | Дата: 19.02.2020

Сьогодні, 19 лютого, на 97-му році життя в Бурштині перестало битися серце ветерана ОУН-УПА, учасниці Кенгірського повстання, активної громадської діячки Марії Михайлівни Повх.

Нагадаємо, що Марія Повх народилась 25 січня 1923 року в селі Перегноїв колишнього Глинянського (а тепер Золочівського) району, що на Львівщині.

З молодих років стала на шлях боротьби за незалежність України в лавах ОУН-УПА, обирає собі псевдо Ялина.

... Читати далі »

Переглядів: 226 | Долучив: Dnister | Дата: 19.02.2020

В Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери планують облаштувати залу, присвячену ООС.

Про це повідомив директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук, інформує Фіртка.

За словами Коретчука, збирають усе, що пов'язано з російсько-українською війною.

... Читати далі »

Переглядів: 228 | Долучив: Dnister | Дата: 19.02.2020

11,13, 17 та 18 лютого 2020 р. у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулися засідання історико-краєзнавчої лабораторії „Івано-Франківщина історична”, організованої для студентів факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
В рамках лабораторії її учасники, студенти першого курсу, зі своїм наставником, доцентом кафедри історії України, добрим другом та партнером бібліотеки Андрієм Корольком побували на методичному семінарі з бібліотечного краєзнавства, який для них провела завідувачка відділу краєзнавчої літератури Оксана Шаран. Під час заняття присутні ознайоми ... Читати далі »
Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 19.02.2020

Період перебування єпископа Галицького, Львівського та Кам’янець-Подільського (1576-1606 рр.) Гедеона Балабана в Крилосі відзначився сплеском духовно-культурного відродження краю. Найбільше він прославився як великий сподвижник друкарської справи в Україні. Заснування Г. Балабаном друкарні в Крилосі (1605 р.) цілком вкладається в його плани відродити на Крилоській горі християнський центр, який не поступався би своїм церковним будівництвом, видавничою діяльністю – ні Львову, ані Києву, а зберіг традицію, успадковану від княжого Галича. Із крилоською друкарнею тісно пов’язана діяльність Памва Беринди (1560-1632), який був перекладачем, гравером-художником, поетом, педагогом, лексикографом і друкарем. Де достовірно він народився не відомо, згадується Єзупіль Тисменецький район), але за енциклопедією простежується – Самбірщина, де є велика кількіст ... Читати далі »
Переглядів: 231 | Долучив: Dnister | Дата: 19.02.2020

Олександра Рибак (у дівоцтві – Стасюк) народилася 4 липня 1940 року в місті Станиславові (тепер – Івано-Франківськ), де її батько Микола Стасюк мав три шевських ательє. Своєю працею він доробився до гарного будинку на вулиці Матейка, в якому було 12 кімнат і 6 кухонь. Зрештою, сім’я була великою: окрім Лесі, було ще троє дітей, народжених у Станиславові, ще одна її сестричка народилася вже в Сибіру.
За родинним переказом, сім’я Стасюків допомогла врятуватися від арешту кільком українських націоналістам, на яких окупаційна влада влаштувала облаву під час вистави «Шаріка» у міському театрі (тепер – обласна філармонія – ред.) 14 листопада 1943 р. Затриманих за підо ... Читати далі »
Переглядів: 321 | Долучив: Dnister | Дата: 19.02.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024