П`ятниця, 26.04.2024, 19:18:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
Архів новин
Головна » 2020 » Лютий » 17 » Любов до рідного краю єднає, любов до краю надихає!
19:35:10
Любов до рідного краю єднає, любов до краю надихає!

Івано-Франківщина має 12 періодичних краєзнавчих видань серед яких виокремлюється літературно-краєзнавчий і мистецький альманах «Ямгорів». В м. Городенка відбулася подія, яка поєднала в собі святкування двох ювілеїв. Виходу у світ тридцятого числа журналу та 30-річчя душпастирства отця-мітрата Ігоря Левицького декана Городенківського деканату Української Греко-Католицької Церкви, мецената і краєзнавця.

Засновник і незмінний головний редактор «Ямгорова» Володимир Никифорук та отець-декан Ігор Левицький, разом боролися за відродження і становлення української Незалежності.

Багато часописів, які засновувались у вісімдесятих роках, давно перестали існувати. Дякуючи наполегливості й невичерпній енергії пана Володимира, його вмінню знаходити потрібні шляхи, «Ямгорів» не тільки існує. Велика перевага цього часопису, що він не є виключно академічним або виключно аматорським. Його сторінки відкриті для всіх – журналістів, істориків, філологів, технологів, духовних осіб. На сторінках альманаху завжди можна побачити перші кроки тих, хто хоче творити. Щоразу ми знаходимо неординарні підходи з приводу тяглості буття українського народу й зокрема покутян.

Добрі слова й щирі побажання теплими хвилями раз по раз накривали винуватців свята.

Голова Городенківської районної державної адміністрації Івано-Франківської області Лавасов Володимир Васильович побажав колективу альманаху «Ямгорів» та о.-м. Ігорю міцного здоров’я та ще багато років плідної праці.

Професор, доктор історичних наук, член редколегії журналу «Ямгорів», член правління Національної спілки краєзнавців України Володимир Великочий відзначив, що в історії області «Ямгорів» займає особливе місце.

Володимир Степанович подарував для журналу від студентів факультету туризму та колективу Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника покутську «Одигітрію» – унікальний образ Матері Божої з маленьким Ісусиком, які одягнуті в покутські строї.

Голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило щиро поділився своїм постійним захопленням від культурного багатства Покуття й наголосив, що сьогоднішнє вшанування таких поважних дат і людей ще раз утверджує нас у думці, що тільки національна церква й мова можуть творити націю, а згодом і національну армію, економіку.

Відповідальний секретар Івано-Франківської обласної організації НСПУ, член правління Івано-Франківської ОО НСКУ Євген Баран наголосив на взаємопідсиленні при поєднанні духовного і світського, бо «ми всі робимо одну велику справу – служимо Богові й Україні, дбаємо, щоб наше українське слово було поширене, захищене і зберігало свою велич!».

Про історію створення часопису та його тридцятирічну стезю розповів його засновник і упорядник Володимир Никифорук, член Національної спілки краєзнавців України. Краєзнавець представив поважну редколегію, яка невтомно творить альманах упродовж усіх років його існування. Це доктор історичних наук Володимир Великочий, кандидат фізико-математичних наук Роман Лучицькимй, член НСЖУ Володимир Приймак, художник Ігор Михайлюк. Не обійшлося без утрат – 15 років тому помер професор Михайло Марунчак із Канади, нещодавно відійшли у засвіти майстер видавничої справи, Володимир Карий і очільниця музею Марка Черемшини зі Снятина Руслана Кірєєва, які також були членами НСКУ. Їхню пам'ять вшанували хвилиною мовчання.

До колективу творців часопису натомість влилися нові сили – до редколегії увійшли лавреат премії ім. В.Полєка, член НСКУ Богдан Купчинський та молодий історик-краєзнавець Андрій Кравець, який ще й одним із перших боронив нашу землю в зоні АТО.

Для учасників свята лунали музичні твори у виконанні Світлани Березовської, оркестру духовної музики «Сакрум», солістки Галини Новицької, «Троїстих музик» з Торговиці, юного онука отця Ігоря Маркіяна Вонсуля. Мистецькі подарунки додавали атмосфері пишності й вишуканості.

Легка й натхненна пісня подяки Божій Матері, яку на завершення заходу виконала Галина Музичка під акомпанемент оркестру духовної музики «Сакрум», залишила в пам’яті натхненний настрій свята й очікування нових творчих і неординарних відкриттів, торжеств духовного та патріотичного руху краян.

 

Для довідки:

Краєзнавчі видання у Івано-Франківській області

  1. Гуцульщина і Покуття – етнологічно-етнографічний культурологічний та історико-краєзнавчий журнал, Коломия (2 рази в рік);
  2. Галичина – науковий і культурно-просвітній краєзнавчий часопис, Івано-Франківськ (щорічно);
  3. Снятин – краєзнавчий і літературно-мистецький журнал, Снятин (щорічно);
  4. Жаб’є – еколого-просвітницький краєзнавчий журнал, Верховина (щорічно);
  5. Перевал – літературно-краєзнавчий журнал, Івано-Франківськ (2 рази на рік);
  6. Гуцульський календар – літературно-краєзнавчий журнал, Верховина (щорічно);
  7. Писанка – літературно-краєзнавчий альманах, Верховина (щорічно);
  8. Гуцули і Гуцульщина – етнографічно-краєзнавчий журнал, Косів (щорічно);
  9. Карпати: людина, етнос і цивілізація – науковий журнал з проблем карпатознавства, Івано-Франківськ (щорічно);
  10. Краєзнавець Прикарпаття – регіональний науково-методичний альманах, Івано-Франківськ (2 рази на рік);
  11. Ямгорів – літературно-краєзнавчий і мистецький альманах, Городенка;
  12. Карпатський край. Наукові студії з історії, культури і туризму – Івано-Франківськ, ПНУ ім. В. Стефаника (піврічник, факультет туризму).

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Переглядів: 326 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024