П`ятниця, 26.04.2024, 22:29:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Грудень » 1 » Легенди Станиславова. Школа шпигунства
22:43:44
Легенди Станиславова. Школа шпигунства

Діти великих людей перебувають під пильною увагою дослідників. Чим знаменитіші батько чи мати, тим ретельніше історики вивчають життєписи їхніх нащадків.

Візьмемо, для прикладу, Петра Франка – Каменяревого сина, пише «Репортер».

Чоловік був достойний, січовий стрілець, один із перших українських авіаторів, інженер-хімік, викладач. Певно, саме тому в 1941 році його розстріляли енкаведисти. Нині його ім’ям названа авіабригада у Старокостянтинові.

Але до літаків Франко-молодший ще добре проявив себе в… розвідці. Коли почалася Перша світова, 24-річний Петро вступив до січових стрільців. У званні поручника був призначений старшиною розвідки. У деяких джерелах розвідників ще називали пластунами. Анна, сестра Франка, згадувала, що товариші брата розповідали їй «про його надзвичайну відвагу, коли він у цивільному одязі, з палицею в руках ішов на тили російського війська на розвідку».

До чого тут Станиславів? Річ у тому, що професор Іван Монолатій виявив у архівах цікавий документ. Це рапорт начальника управління контррозвідки штабу російської сьомої армії від 28 травня 1917 року. Звідти випливає, що перед відступом австрійців у Станиславові працювала шпигунська школа. Вона містилась на вулиці Голуховського (Чорновола) й готувала агентів зі стеження за росіянами, які скоро мали увійти до міста.

Росіянам вдалося встановити імена двох шпигунів, тобто шпигунок – 22-річну вчительку Марію Ткачуківну та 20-річну ученицю вчительської семінарії Софію Когутяківну. А керував тою шпигунською школою «лейтенант Петр Франко» – це він інструктував агенток. На жаль, у рапорті не згадується точна адреса розвідшколи і точний час її існування, адже москалі вибивали австрійців з міста тричі – у 1914, 1915 і 1916 роках.

Хоча, в листі товаришу, Петро Франко згадує, що у вересні 1916 їхня частина стояла біля Станиславова. Отже, Петра можна вважати не лише родоначальником галицької авіації, а ще й батьком української армійської розвідки.

Іван Бондарев


Переглядів: 243 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024