П`ятниця, 29.03.2024, 01:31:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Грудень » 3 » Маловідомі замки Прикарпаття
11:54:07
Маловідомі замки Прикарпаття
Зазвичай, Івано-Франківщина асоціюється у всіх з Карпатами та гірським відпочинком. Однак, тут є багато й інших цікавинок, зокрема, замків.
Колись замки були і в Коломиї, і в Отинії, і в Снятині, і в Тлумачі, однак про них залишились хіба що згадки у Вікіпедії. З 20 прикарпатських замків і палацових комплексів лише в деяких збереглося щось більше, ніж самі лише фундаменти. Наразі чотири замки Галицький, Пнівський, Раковецький та Чернелицький внесені до Державного реєстру пам’яток архітектури національного значення.
Ще від частини замків здебільшого залишились тільки руїни, однак там і досі є на що подивитись.
 
Пнівський замок
У 16 столітті біля підніжжя Старгори під час занепаду Галицько-Волинського князівства з`явився Пнівський замок. Його побудували польські феодали угорського походження – Куропатвами. Замок виконував одночасно кілька важливих функцій. Оскільки його зводили в основному руками підневільних селян старовинного села Пнів, то звідти і пішла його назва.
У 19 столітті, після серії руйнувань, замок втратив своє первинне значення. Місцеві жителі стали розтягувати стіни замку на будматеріали. До сьогоднішніх днів добре збереглася лише північна стіна замку та декілька веж. Загалом замок був у формі п’ятикутника, а товщина зовнішніх стін сягала до 1,8 метра.
Основною легендою, яка пов’язана з замком, є наявність величезної мережі підземних ходів. За одними даними, вони пов’язували замок з іншими вежами, розташованими далі в селищі. За іншими – ходи вели аж до Манявського скиту, що знаходиться більш ніж в 30 км. І хоча ці відомості не підтверджені, але те, що під замком є підземелля – це точно.
Де знаходиться: село Пнів, Надвірнянського району
 
Надвірнянський замок
Від Надвірнянського замку залишились тільки руїни, збереглись тільки фрагменти вежі у північно-східній частині замку. Вони розташовані в міському парку.
На момент першої згадки про Надвірну у 1589 році замок вже існував. Припускають, що його збудував хтось із роду Потоцьких у першій половині 16 століття. За іншою версією, фортифікації у межах сучасної Надвірни існували ще у 13 – 14 століттях.
Існує думка, що після того, як в кінці XVI століття замок був зруйнований татарами, нові власники з роду Куропатвів перенесли свою резиденцію в Пнів.
Де знаходиться: місто Надвірна, парк Івана Франка
 
Галицький замок
Галицький або Старостинський замок розташований на високому пагорбі Галич гори на правому березі річки Дністер.
Галицький замок споруджено в середині XIV століття. Однак його попередника вперше згадують у 1114 році, як укріплену цитадель. Археологи вважають, що спочатку це була дерев'яна споруда, яка згодом переросла у міцний замок галицьких князів.
Одні історичні джерела приписують будівництво дерев'яно-земляного замку Казимирові Великому, інші стверджують, що твердиню спорудив волинський воєвода — князь Любарт у 1350—1352 роках. У кожному разі відомо, що Галицький замок відбудовували 100 років і він був одним із найбільших в Галичині.
До наших днів від замку дійшли руїни мурів 5-гранної наріжної західної башти на рівні 2-го ярусу, рештки оборонної стіни з бійницями. На території замку збереглися численні підвальні приміщення.
Де знаходиться: Галич Гора у місті Галич
 
Маріямпільський замок
Замок Яблоновських або Маріямпільський замок побудований у 1692 році за взірцем французької фортифікаційної школи. Звели його неподалік від Замкової гори, біля підніжжя якої знаходиться джерело, відоме своїми цілющими властивостями. Фортеця мала чотири оборонні вежі, двоє в’їзних воріт, житловий будинок і казарми гарнізону. З двох боків твердиню оточував рів, а з інших були дуже круті і високі береги Дністра. Товщина замкових стін сягала 2-3 метрів.
До наших часів замок практично не дожив: від фортифікаційних споруд, веж, воріт, казарм залишилося зовсім небагато. Частина укріплень замку були розібрані для будівництва палацу, в якому зараз розташовується лікарня.
Біля входу до будівлі росте дуб Симона Петлюри, якому вже близько 600 років, а за будівлею розташований старовинний парк.
Де знаходиться: село Маріямпіль, Галицького району
 
Чернелицький замок
Чернелицький замок – це один зі 100 чудесних замків, фортець та палаців України. Його будівництво почалось між 1607 та 1636 роками, за ініціативи власниці Чернелиці, останньої з роду Язловецьких — Ядвіґи, дружини ротмістра Анджея Белжецького. А добудував замок у 1659 році новий власник Чернелиці польський магнат русинського походження Михайло (Міхал Єжи) Чарторийський.
Замок займає квадратну ділянку площею 2 гектари і збудований за новою бастіонною системою. Його оборонні мури сягають 6–метрової висоти, товщиною до 2,5 м, у них є бійниці для вогнепальної зброї. По кутах замку розташовані чотири гострокутні бастіони.
Всередині західного муру, який зберігся найкраще, розміщена двоповерхова в'їзна квадратна вежа з арочним проїздом, обрамленим білим каменем. Це з'їздова вежа з брамою, яка архітектурно оздоблена і привертає до себе увагу. Її передній фасад прикрашений гербом.
Де знаходиться: селищі міського типу Чернелиця, Городенківського району
 
Раковецький замок
Замок спорудив польський шляхтич Домінік Войцех Бієневський у 1660 році. Фортецю декілька разів штурмували, а у 1768 році вона згоріла.
Через 72 роки у замку було організовано фабрику поташу, однак і її невдовзі знищила пожежа. Згодом місцеві жителі розібрали замкові мури.
До наших днів збереглася тільки шестикутна семиярусна вежа висотою 20 метрів типу донжон, розташована зі сходу. Поруч біля неї – великі пивниці. Вежа має арковий вхід, на кожному ярусі – бійниці.
Де знаходиться: село Раковець, Городенківського району
 
Мисливський замок Скарбека
Замок маловідомий, свого часу був перебудований у палац. Зараз від нього збереглися стіни палацу, вбудована вежа, вал, залишки рову, кам’яних укріплень, частини замкового парку. Знаходиться він у Рожнятові.
Історія свідчить, що перший замок з'явився на цьому місці в XV столітті, але ще за три століття до того тут розташовувалося укріплене село. Перша фортеця була оснащена двома баштами і оточена широким ровом. У 1735 році замок і прилеглі до нього землі стали частиною приданого М. Беное, що вийшла заміж за графа Р. Скарбека. Новий власник взявся перебудовувати фортецю, прагнучи надати їй готичні риси. У підсумку, з'явилася парадна резиденція магнатів в неоготичному стилі.
З приходом радянської влади колишня фортеця була перебудована, втративши свій первозданний вигляд. Тепер ця споруда мало нагадує замок. Зараз у будівлі знаходиться відділення поліції.
Де знаходиться: селище міського типу Рожнятів.

Переглядів: 280 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024