Четвер, 18.04.2024, 14:13:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 28 » Михайло Вишиванюк: За пам’ятник Івану Франку у Коломиї - слава коломиянам!
22:29:15
Михайло Вишиванюк: За пам’ятник Івану Франку у Коломиї - слава коломиянам!
Учора у місті Коломиї відкрили пам’ятник Івану Франку. Урочиста подія відбулася у день відзначення 156-річчя з дня народження видатного українського письменника, поета, громадського діяча, філософа. 
Як зазначалося, з часу виникнення ідеї про спорудження монументу Каменяру у Коломиї до її втілення у життя минуло 9 років. Кошти на пам’ятник збирали усією громадою. Долучилися обласна, місцева влада, меценати. 
Над монументом працювали коломийський скульптор Василь Андрушко, професор Львівської національної академії мистецтв Василь Гурмак, архітектор Олег Пріль. 
За словами Василя Андрушка, робота була цікава і водночас складна, адже потрібно було втілити у камені цілісну композицію. Іван Франко, немов би піднімаючись сходами з віків у сьогодення, рухається назустріч людям, і зі своїм вдумливим поглядом звертається до перехожих:«Нам пора для України жить!», закликає працювати на Україну, як робив це він усе своє життя. 
«Іван Франко - не просто геніальний письменник, поет, драматург, він - геніальний вчений, історик, літературознавець, економіст, фінансист, політик, який понад усе любив Україну, - зазначив на урочистостях голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. – За те, що сьогодні у Коломиї постав пам’ятник Іванові Франкові, слава коломийчанам, слава Україні!» 
Пам’ятник освятили владика Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Микола Сімкайло та Єпископ Коломийсько-Косівський УПЦ КП Іоан Бойчук. Представники громадськості та влади поклали вінки до монументу. 

Довідково. Дослідники творчого шляху Великого Каменяра стверджують, що Іван Франко десять разів відвідував Коломию. Перше його знайомство з цим «мальовничим містечком над Прутом» відбулося 1 березня 1880 року. 
А вже через три дні по дорозі до Нижнього Березова, в Яблунові, Івана Франка та його товаришів за підозрою у соціалістичній пропаганді заарештували австрійські жандарми і заточили в коломийській ратуші, де розміщалася магістратська тюрма. У в’язниці він пробув три місяці. 
Саме в Коломиї Каменяр написав „Гімн" („Вічний революціонер"), покладений на музику Миколою Лисенком, „На суді", „Вій, вітре, горою над сею тюрмою", „Всюди нівечиться правда", „Товаришам із тюрми" та інші вірші із циклу „Думи пролетарія". 
У 1912-му Іван Франко у Народному домі (тепер приміщення ощадної каси) читав коломиянам свою безсмертну поему „Мойсей". У Коломиї були вперше надруковані його твори „З вершин і низин", „Захар Беркут", „Перехресні стежки".

Переглядів: 551 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024