П`ятниця, 29.03.2024, 11:26:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 10 » Мирослав Бурачинський. До 100-річчя від дня народження українського лікаря-науковця, перекладача, громадського діяча
13:57:20
Мирослав Бурачинський. До 100-річчя від дня народження українського лікаря-науковця, перекладача, громадського діяча
Мирослав Буричанський народився 18 серпня 1912 р. в м. Чернівці. Син відомого лікаря-хірурга Тита-Євгена Бурачинського, який був директором шпиталю „Української народної лічниці” у Львові. Походив з родини галицьких греко-католицьких священиків.
Мирослав Бурачинський з дитячих років виховувався в рілігійному і патріотичному дусі. З молодих літ був членом „Пласту”, пізніше – членом „Українського лікарського товариства”, членом товариства „Охорони пам’ятників культури”.
В 1930 році закінчив з відзнакою Львівську першу академічну гімназію і поступив на медичний факультет Львівського університету, який закінчив у 1937 р. Після закінчення студій працював в „Українській гімназії” у Львові.
З 1939 року почав наукову діяльність на посаді асистента кафедри нормальної анатомії Львівського медінституту.
1940 року М. Бурачинський одружився з представницею відомої священичої родини Вірою Стернюк, яка була двоюрідною сестрою Митрополита Володимира Стернюка. Вони виховали четверо дітей, які продовжили династію лікарів родини Бурачинських.
З 1945 р. М. Бурачинський працював на кафедрі нормальної анатомії в Станіславському медінституті асистентом. З 1954 року – доцентом. Через безпартійність йому не давали захистити докторську дисертацію, тільки перед виходом на пенсію, в 1972 р., відбувся її внутрішній захист.
В Івано-Франківському медінституті М. Бурачинський працював 28 років. Він мав велику повагу серед співробітників та студентів, яким навіть у вільний від роботи час намагався допомогти краще освоїти матеріал, який викладав. Був дуже справедливий в оцінках і за це студенти його любили.
Після виходу на пенсію в 1972 році працював ще одинадцять років у відділі інформації бібліотеки медичного інституту перекладачем іноземної медичної літератури та інформації. Досконало володів багатьма іноземними мовами.
18 вересня 1987 року М. Бурачинський помер в Івано-Франківську, похований на міському цвинтарі в с. Чукалівка.
Мирослав Бурачинський був надзвичайно доброю, чесною, дуже точною, високо інтелігентною Людиною. Пам’ять про нього завжди буде в серцях людей, які його знали, любили і поважали.
Олександр БУРАЧИНСЬКИЙ,
син

Переглядів: 560 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024