Середа, 24.04.2024, 08:43:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 21 » Місто в пошуках лого
22:32:52
Місто в пошуках лого
Чимало українських міст, окрім герба й прапора, мають ще й логотипи. Розробити власне лого вирішили й у Івано-Франківську.
Івано-Франківська міська влада оголосила конкурс на кращий логотип, слоган та оригінальний святковий захід до 350-ї річниці від дня народження. Переможцю кожної номінації обіцяли по 1000 гривень. Прийом конкурсних робіт тривав з 4 квітня до 1 червня цього року. Особливих вимог міська влада не виставляла. Головне - лаконічність, простота, прив'язка до архітектури чи історії міста. Так організатори хотіли створити новий бренд міста, який би, перш за все, приваблював туристів. При цьому організатори конкурсу наголосили, що гасло та логотипи не замінять офіційної символіки міста, тобто герба і прапора.
Чи то фантазії у франківців забракло, чи то розмір винагороди не спокусив, але на конкурс надійшло лише чотири роботи. Відтак змагання у номінації на оригінальний святковий захід продовжили на місяць, а найкращий логотип та слоган так і не визначили. Конкурс завершився без переможця. Надалі бренд міста мають визначати у фокусних групах. За словами консультанта міського голови Наталії Вінничук, всі охочі можуть пропонувати ідеї, а вже фахівці їх доведуть до пуття. Правда, винагороди таким спізнілим авторам не буде.
Логотип міста - справа таки важлива й серйозна: він відображатиме й фіксуватиме уявлення про Івано-Франківськ в очах мешканців та гостей міста. Комусь він нагадуватиме про Франківськ з сувенірного горнятка чи футболки, можливо, потрапить на вивіску затишної кав'ярні чи на корінець фотоальбому, чи на "магнітик", який довгі роки висітиме на дверцятах холодильника... Словом, логотип - це те, що мало б не дати вам забути про місто, вирізнити його серед інших. Це наче кнопка, яка запускає спогади про особливе місце, в якому вам пощастило побувати.

Місто як яйце
В основі першого логотипа, який подали конкурс, - зображення яйця. Як пояснює автор, воно символізує початок життя. Написи "Івано-Франківськ" та "Станиславів" вишиті хрестиком. На гострому кінці яйця розмістилися міська ратуша, Палац Потоцьких та Художній музей. Ці пам'ятки архітектури автор назвав "короною" яйця. В центрі - цифра 350, що символізує вік міста. Чесно кажучи, зображення дещо нагадує бомбу, яка от-от комусь впаде на голову.

Ключ з оком
У цьому логотипі поєднано два глибоких символи. Ключ - це ключ до розуміння мистецтва, до пізнання світу, а то й просто - до міста. На вершині ключа - око. Воно має символізувати мудрість, духовне бачення чи прозріння. Крім того, ключ нагадує букву Ф, прив'язуючи зображення до назви міста. Автори лого кажуть, що хотіли відтворити "ідею синтезу різних культур, різних національних шкіл та мистецьких традицій". Саме цей логотип був символом минулорічного фестивалю «PORTO FRANKO».
Правда, не зрозуміло, що ж такого власне франківського в цьому логотипі. Скажімо, чому б йому не стати логотипом Феодосії, Фастова чи навіть Фитькова?

Без ратуші ніяк
Лого зі стилізованим зображенням ратуші не вражає оригінальністю. "Чотири варіанти логотипа із зображенням контурів будівлі міської ратуші та обігруванням дати 350-річчя у самому логотипі", - обґрунтовує свою ідею автор проекту. Як слушно зауважив начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин, "ратуша нікуди не дінеться, треба придумати ще логотипи".

Галка-ІФ
Автор четвертої конкурсної роботи пропонує в якості логотипа зображення, яке поєднує дві перші букви назви міста ("І" та "Ф") у вигляді галки. Однак ця галка, як і на великому гербі міста, радше нагадує ворону.

Поза конкурсом
Активне обговорення варіантів логотипів для міста розгорнулося в Інтернеті на сторінці персонального блогу Вадима Войтика, директора КП "Єдиний розрахунковий центр". Це варіанти, які прийшли поза конкурсом, але і їх, очевидно, фокус-група не ігноруватиме. Серед них є цілком дотепні - як-от "вуса". Автор ідеї пояснює: "Вуса - простий знак, що легко запам'ятовується, його легко відобразити будь-яким видом друку. Сам по собі позитивний, бо дещо нагадує усмішку". Зрештою, це ще й вуса патрона міста - Івана Франка.
Серед пропозицій - галки у різних інтерпретаціях, стрічка Мьобіуса, зозуля, торт і стилізована схема Станиславівської фортеці. Найжвавіше обговорення в коментарях до блогу викликав символ, який одночасно схожий на букву "Ф, дримбу, відкривачку і логотип горілки "Франківська". Багатьом коментаторам зображення нагадало непристойний малюнок, який дітлахи-хулігани інколи малюють на парканах.
Газета також запрошує читачів переглянути й обговорити варіанти логотипа Івано-Франківська на інтернет-сторінці "Галицького кореспондента" http://www.gk-press.if.ua.
Марійка ГАВРИЛЮК

Переглядів: 735 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024