П`ятниця, 26.04.2024, 03:01:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Серпень » 24 » Могилу галицького пароха о. Корнелія Левицького відновлять
21:29:30
Могилу галицького пароха о. Корнелія Левицького відновлять

У квітні 2017 р. експедиційним загоном «Галицькі некрополі» Національного заповідника «Давній Галич» на території давнього знищеного кладовища поруч Замкової гори було віднайдено могилу пароха церкви Різдва Христового о. Корнелія Левицького. Стало зрозуміло, що його тлінні останки спочивають саме тут, де поховані ще кілька священнослужителів римо – католицької церкви; а т. зв. «його» могила поруч богослужебної каплиці Св. Дмитра (Галич – Заріка) була ідентифікована релігійною громадою помилково. Про важливу знахідку було повідомлено в засобах масової інформації та поінформовано Галицький деканат УГКЦ.

У серпні 2018 р. галицький декан УГКЦ о. Ігор Броновський, заступник міського голови Володимир Чуйко, майстер по каменю Богдан Дячук (Тернопільщина) та представники відділу охорони культурної спадщини Національного заповідника «Давній Галич» оглянули залишки надгробного постаменту о. Корнелія Левицького. Здійснено фотофіксацію постаменту, знято його розміри.

За словами о. Ігора Броновського, парафія церкви Різдва Христового планує відновити надгробок о. Корнелія Левицького. Вирішено зберегти його автентичний вигляд з додаванням зруйнованих частин. Надгробок буде міцно зафіксовано в землі (тепер він перевернутий); ймовірно, встановлять інформаційну таблицю з життєписом душпастиря. Основною проблемою є розчищення території поховання та забезпечення доступу до нього, оскільки площа заросла чагарниками. Натомість, «могила» о. Левицького поруч каплиці Св. Дмитра, отримає нову пам’ятку дошку, на якій буде подано інформацію про нього та його вклад в реілігійне життя громади – таким чином, стане символічною.

Попередньо заплановано, що дані роботи будуть проведені церковною громадою у 2019 році.

Довідково. Священник Корнелій Левицький. Народився у 1787 р. в с. Ланчин на Надвірнянщині. Рукоположений у 1818 р. Парох у м. Галичі. У 1825 – 26 рр. за його ініціативою та підтримкою брата – львівського митрополита було здійснено реставраційно - відновлювальні роботи у церкві Різдва Христового. В 1831 р. – «пожертвами парафіян і стараннями місцевого пароха К.Левицького» закладено каплицю Св. Дмитрія на Заріці. Віце – декан Галицького деканату (1840), адміністратор деканату, інспектор шкіл (1843). Жертводавець на цілі допомоги постраждалим від повеней в Галичині (1845); на будівництво лікарні для військовиків у Карлсбаді (1852); на створення корпусу галицьких військових добровольців (1859). Помер у 1864 р.

А.Чемеринський,

Ст. науковий працівник відділу охорони культурної спадщини

Національного заповідника «Давній Галич»


Переглядів: 298 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024