Субота, 20.04.2024, 15:54:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 22 » Музей нафти відкриють у Слободі
23:25:25
Музей нафти відкриють у Слободі
21 серпня відбулася спільна нарада громадської організації «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району» та Молодіжного благодійного фонду «Заради добра» з питань створення музею історії нафтової промисловості. 
Довгий час досліджуючи старі місця нафтовидобутку, активісти дійшли висновку – Прикарпаттю не вистачає музею, де люди могли б почерпнути історію про розвиток нафтової промисловості краю.  Одним з найближчих планів організацій стало відкриття музею нафти у селі Слобода, що на Коломийщині. Експозиція матеріалів буде проходити у приміщеннях та під відкритим небо у селі.
Слобода Рунгурська одне з перших поселень на Прикарпатті, де розпочали добувати нафту. Ще у 1771 році на цій території були відкриті копанки, де вже працювали люди, видобуваючи корисну продукцію. Нафта користувалася попитом серед населення, розвиваючи край та створюючи нові робочі місця для громади. Завдяки плідній роботі нафтопереробного комплексу у Слободі Рунгурській свого часу через село Печеніжин була прокладено залізнична колія та розпочалася активна розбудова цієї території. Саме ця передумова послужила поштовхом Печеніжина до отримання статуту міста. На думку активістів, створення музею розвиватиме туристичну базу Коломийщини.
«Зараз турист більше двох годин не проводить у Коломиї, - розповідає директор МБФ «Заради добра» Андрій Волощук. – Створення музею нафти не просто відкриє гостям міста невідомий бік Коломийщини, але й заманить більше туристів. А це у свою чергу поповнить державний бюджет».
ГО «Інститут Надвірнянського нафтопромислового району» за підтримки нафтогазовидобувного управління «Надвірнанафтогаз» перша виступила з ініціативою створення музею не лише у селі Слобода, але й таких нафтодобувних місцях як селище Битків (Надвірнянський район). Зараз активісти організації проводять дослідження з історії становлення та розвитку видобування нафти і газу, шукають пам’ятки нафтогазового промислу, знайомляться з історичними відомостями. Відроджувати історико-наукову спадщину промислового видобутку нафти і газу важко, проте активісти переконані, суспільство повинно дізнатися про історію розвитку цієї промисловості та досвід нафтовиків краю. «Не всім відомо те, що наш край багатий на нафту та газ. Туристи добре ознайомлені з таким культурним оазисом як вишивка, різьбярство, писанкарство. Проте промисловий видобуток має теж свою цікаву історію, - розповідає активіст «Інституту Надвірнянського нафтопромислового району» Ігор Темех. – Переконаний, цей проект заставить по новому поглянути на наш край».
Музей нафти і газу в Україні побудований тільки у місті Борислав та розміщений лише на 25 м2. Тому проектанти мають на меті збудувати такий музей, який би повністю відобразив історію нафтової промисловості. Планується не лише завезти експонати та ознайомлювати з роботою нафтовиків, але й побудувати ідентичні будинки працівників копалень.
Дослідники віднайшли вже чималу частину експонатів для майбутнього музею. Серед них верстат-гойдалка, електроопора 20-х рр. ХХ ст., колекція засувок та резервуарів ХХ ст., нафтові копанки ХІХ ст., взірці нафти, керну та мінералів.
Такий проект потребує багато коштів та чималих зусиль. Проте активісти організацій обіцяють – офіційно музей розпочне свою роботу вже наприкінці 2013 – початку 2014 року.
Вікторія Мартинюк

Переглядів: 748 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024