Субота, 27.04.2024, 05:09:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2020 » Червень » 21 » На Коломийщині вшанували пам'ять повстанців, які загинули в 1952-му від рук місцевого зрадника
13:20:48
На Коломийщині вшанували пам'ять повстанців, які загинули в 1952-му від рук місцевого зрадника

У селі Молодятині, що на Коломийщині, вшанували пам’ять чотирьох воїнів УПА, загиблих в 1952 році від рук місцевого зрадника.

Днями біля пам’ятного знаку неподалік місця їхньої загибелі відбулася панахида, на яку з’їхалися рідні воїнів УПА.

Цьому передувало встановлення банера з фото та історіями кожного. Фотографія наймолодшого загиблого повстанця віднайшлася лише цього року.

На околиці Молодятина на присілку Лисаня під лісом встановлений пам’ятний знак – металевий Тризуб у формі високого хреста, пише Український погляд. Саме там була відправлена велелюдна панахида.

Село Молодятин на Коломийщині ‒ одне із «базових» відділу УПА-Захід. В листопаді 1952-го (точна дата не встановлена, але це сталося після 21-го числа) на присілку Лисаня (урочище Дзвінічі) розігралася підступна драма: місцевий житель, якому підпільники довіряли, заблокував вихід з криївки і перекрив вентиляційний продих…

В підземеллі задихнулися четверо повстанців, які понад вісім років вели боротьбу: кущовий провідник і командир боївки СБ Микола Вінтоняк-«Орел», його охоронець і двоюрідний брат Федір Вінтоняк-«Смерека» (обидва зі с. Марківка), охоронець районного проводу Іван Горецький-«Вишня» (с. Рунгури) та Дмитро Тафійчук-«Сомко» (с. Нижній Вербіж).

Зрадник, очевидно, керувався власними меркантильними інтересами – згодом стало відомо, що з криївки пропали гроші і матеріальні цінності. Про криївку із загиблими чекісти МГБ, як зазначено в їхній доповідній № 2584 від 14.10.1953 р. (розсекречено 27.06.2013, № 24/2-2601) довідалися лише майже через рік, використовуючи інформацію захопленого в полон повстанця Дмитра Василика-«Сірка». В документі зазначається, що з криївки витягли чотири почорнілі тіла, три автомати, чотири пістолети, гранату і «оунівські документи, котрі належали бандитам, а також їхню переписку з ріднею».

Для опізнання загиблих зігнали місцевих жителів, а також родичів; мама «Орла» Марія сказала, що не може впізнати сина, а сестра «Вишні» Марія опізнала брата Івана. 

Кілька місяців тому учасник бойових дій на Донбасі, воїн АТО зі села Нижній Березів, який просив залишитися інкогніто, придбав у Коломиї кілька повстанських світлин. Фото були знайдені кимсь на горищі старого будинку, що його демонтували нові власники.

Одна з цих світлин, що найкраще збереглася, мала виразний напис на звороті такого змісту: «На спомин з революційних часів. Червень 1947 р. Для п. Марійки пересилає Сивий». Уважний перегляд зображення дозволив краєзнавцю з Нижнього Вербіжа Івану Лудчаку встановити, що на тій світлині зафіксований якраз Михайло Тафійчук. А в юнакові поруч нього Михайлова племінниця Ганна впізнала свого двоюрідного брата Дмитра, фото якого родина Тафійчуків розшукувала десятки років.

Паралельно велику пошукову роботу провів дослідник історії УПА Андрій Мацьків з Печеніжина, який вже багато років акумулює інформацію про повстанців як з батьківщини Олекси Довбуша, так і прилеглих до неї сіл (від осені 1944-го до початку 60-х років смт Печеніжин був райцентром зі своїм РВ МҐБ, і саме сюди звозили захоплених підпільників району, а також тіла вбитих повстанців).

Таким чином станом на початок червня 2020-го року була зібрана вичерпна інформація про трагічну загибель чотирьох повстанців у криївці на окраїні Молодятина і з՚явилася можливість встановити банер, який розповідає про полеглих тут в третій декаді листопада 1952-го борців за волю України.


Переглядів: 200 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024