П`ятниця, 26.04.2024, 05:10:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Грудень » 14 » На відновлення комплексу Палацу Потоцьких планують залучити понад 80 мільйонів
18:47:58
На відновлення комплексу Палацу Потоцьких планують залучити понад 80 мільйонів

В Івано-Франківську розпочинають відновлення палацового комплексу XVII століття – Палацу Потоцьких.

На роботи спрямують гроші із міського бюджету. Також планують залучити понад 80 мільйонів гривень грантових грошей, розповів журналістам Суспільного Карпати директор КП “Простір інноваційних креацій “Палац” Володимир Гайдар.

За словами директора підприємства Володимира Гайдара, зараз уже виготовили проєктно-кошторисну документацію для протиаварійних робіт корпусу Б. Крім того, вже подали проєкт на грант вартістю 2,5 мільйона гривень до програми посольства США. На ці гроші придбають обладнання для 3D сканування пам’яток архітектури.

“Воно буде потрібно місту для інвентаризацій пам’яток. Це інноваційні технології, вони вже є у використанні, і навіть в Україні. Але у Франківську та області немає такого обладнання. Чим вони добрі? Вони фіксують у масштабі і зовнішні елементи споруди, і внутрішні. Зв’язується це все в одну хмару точок. Тоді вже далі можна садити спеціалістів, які в кожному необхідному місці робитимуть перетини, промальовуватимуть деталі, маючи похибку пару міліметрів”, – розповів Володимир Гайдар.

Зараз також працюють над відновленням мереж палацового комплексу, адже наявні – в аварійному стані. За словами Володимира Гайдара, підприємство вже має технічні умови на під’єднання електроенергії до трьох корпусів.

“З точки зору електрозабезпечення, то зараз ми вже якийсь лад маємо. Маємо техумови на газ, маємо умови на сантехнічні мережі, на водопостачання і водовідведення. Зараз в розробці один з основних проєктів – теплопостачання. Ми плануємо власну котельню контейнерного типу”, – повідомив Володимир Гайдар.

Він додав, що роботи проводять і в мистецькому напрямку. Так, за словами Володимира Гайдара, вже спрямували гроші на створення інтерактивного оцифрованого мультимедійного мистецького центру в приміщенні колишнього офіцерського клубу. Разом з ГО “Брама” виграли грант на проведення подій на території Палацу.

Цього року Палац Потоцьких заробив приблизно 60 тисяч гривень. Затвердили перелік платних послуг, які надає комунальне підприємство.

Архітектор Ігор Панчишин розповів, що з 2009-го року пропонували кілька концепцій розвитку Палацу Потоцьких. Головна ідея – перетворити його на сучасний музейно-мистецький центр. Зараз цю ідею активно втілюють у життя.

“Якщо він позиціонує себе як місце розваг або піару, то це видно. Така робота проводиться активно, цього достатньо. Але, як місце дослідження, вивчення історії, то поки що цієї роботи не видно. Наукових чи археологічних обстежень теж не видно”, – зауважив Ігор Панчишин.

Серед іншого корпуси Палацу Потоцьких планують об’єднати терасами з використанням підземних переходів, пише Вежа. Це будуть сучасні функціональні переходи між об’єктами комплексу. Зокрема, там знайдуть місце і для галерей, і для мистецьких майстерень, і для фото-відео студії, і для концертного залу. Один із корпусів отримає назву “Виставково-креативний хаб”.

Якщо зовнішній вигляд споруди зазнавав змін, то підземелля залишились незмінними. Підвали всередині фортечного муру потребують вивчення, адже можуть містити чимало цікавинок.

Частина підвалів уже розчищена, інші знаходяться у занедбаному стані і є небезпечними.


Переглядів: 166 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024