П`ятниця, 29.03.2024, 11:36:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Грудень » 14 » На виставці в Івано-Франківську експонують унікальну ікону з фільму “Тіні забутих предків” Параджанова
00:20:24
На виставці в Івано-Франківську експонують унікальну ікону з фільму “Тіні забутих предків” Параджанова

20 грудня в залах Івано-Франківського краєзнавчого музею в рамках святкувань 10-ї річниці реставраційного проєкту «Врятуймо скарби разом!» відбудеться ювілейна виставка реставрованих сакральних творів ХVII-XX ст.

Подія присвячена пам’яті Івано-Франківських владик УГКЦ — єпископів Софрона Мудрого та Миколи Сімкайла, за благословення яких в 2008 році був започаткований проєкт, повідомляють "Вікна" з посиланням на інформацію Івано-Франківського краєзнавчого музею.

За десять років реставраційним відділом ІФКМ до експозиції підготовлено ряд багатьох унікальних реставрованих творів галицького іконопису ХVII-XX ст., як з музейної, так і з приватних колекцій, багато з яких будуть виставлені вперше. Вже відомі в попередніх роках цінні церковні реліквії та артефакти, наукові видання проєкту, а також авторські фотороботи Юрія Бакая «Образи Світлих» стануть предметом новоствореної експозиції.

Виставка стане історичною подією в мистецтвознавчому житті, як Івано-Франківська, так і цілої України. На ній вперше за багато років громаді буде представлена сенсаційна знахідка, яка роками перебувала в запасниках ІФКМ, — ікона 1773 року «Спас на престолі» з геніального фільму Сергія Параджанова та Георгія Якутовича «Тіні забутих предків». В 1963 році цей твір був використаний для створеного ним нового іконостасу в одній із сцен фільму. Зйомка відбувалася в павільйонах кіностудії ім. Довженка в Києві. Після арешту режисера ікона зберігалася в Державному музеї образотворчого мистецтва (НХМУ). В 1974 році, як виявляється, була повернута до Франківська разом з іншими іконами, і на роки стала предметом забуття в музейних фондах.

В процесі підготовки до виставки були зроблені неочікувані, сенсаційні відкриття, а саме: знайдені ще нові ікони та конструкції іконостасу 1773 року з колекцій Івано-Франківського краєзнавчого музею та Музею Мистецтв Прикарпаття, які також були взяті режисером для створення світового шедевру. Відвідувачі експозиції музею зможуть ознайомитись з дослідженнями, які проводили завідувач відділу реставрації ІФКМ Валерій Твердохліб та головний зберігач ММП Віктор Доскалюк .

Другою головною реліквією виставки буде відреставрована перлина колекції, коронована ікона XVII ст. «Богородиця з намистом». Відомо, що ця святиня з майже втраченого іконостасу походила з Іллінської церкви, про що свідчить парна до неї ікона святого Іллі з колекції ІФКМ. На жаль, історія її походження є втаємничена і ще потребує досліджень. Оскільки пам’ятка вже має широкий розголос і до неї магнітом тягнуться сотні віруючих відвідувачів музею, які отримують біля святині зцілення і благодать, авторами проєкту було прийнято рішення виставити її після реставрації для постійно діючої експозиції в виставкових залах для всіх охочих.

Твори, представлені на виставці, відновлені в реставраційному відділі ІФКМ реставраторами Валерієм Твердохлібом, Соломією Сташків-Олійник та Наталією Палійчук.
Виставка експонуватиметься в приміщенні Івано-Франківського краєзнавчого музею за адресою: Івано-Франківськ, вулиця Галицька, 4 А..Час роботи: щоденно з 10:00 до 17:00.Вихідний день: понеділок.


Переглядів: 253 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024