П`ятниця, 26.04.2024, 18:52:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 5 » Нариси військової історії Галича та околиць. Танкова бойова група СС «Дас Райх»
08:51:20
Нариси військової історії Галича та околиць. Танкова бойова група СС «Дас Райх»
ХХ століття багате на події військової історії. Дві світові війни, тисячі загиблих і поранених, руйнування господарств, зміна режимів – все це історія нашої землі. Проте, є певні моменти, які в останні десятиліття не висвітлювалися – з огляду на пануючу ідеологію та підходи до історії. Разом з тим, історик, що прагне об’єктивно дослідити історію власного краю, повинен максимально і всесторонньо вивчити існуючу джерельну базу.
Досі не маємо досліджень історії Галича та околиць в період радянсько-німецької війни 1941 – 44 рр. Цей період є водночас трагічним і дуже цікавим. Якщо радянські джерельні матеріали є загальновідомими, то закордонні документи ще потребують вивчення. Зокрема, це стосується джерельних матеріалів німецької армії (вермахту), військові частини якої перебували у Галичі. Їхнє дослідження є цікавим з огляду на історію краю, без будь-якої пропаганди ідеології окупанта.
Скупі відомості про Галич на завершальному етапі радянсько-німецької війни, а саме у квітні 1944 р. знаходимо у книзі «Товариші до кінця. Спогади командирів панцер-гренадерського полку «Дер Фюрер». 1938-1945». Вона видана під авторством Отто Вайдінгера (1914 – 1990), німецького офіцера, учасника ІІ світової війни, оберштурмбаннфюрера СС (підполковника), кавалера Лицарського хреста з Дубовими листками і Мечами, кавалера Залізних хрестів (двох ступенів), кавалера Золотого хреста. Він перебував на військовій службі з 1934 р., брав участь у військових діях у Польщі (1939), Франції (1940), Югославії та Білорусі (1941); на Східному фронті з 1943 р.; учасник боїв на Курській дузі. Воював у Франції проти західних союзників (американців, англійців, канадців) у 1944 р.; в Угорщині проти Червоної армії (1945 р.). Здався в полон у 1945 р., суджений, але визнаний невинним і відпущений на волю (1951).

У спогадах Отто Вайдінгер пригадує три квітневі дні 1944 р. у Галичі і короткочасне перебування у місті відомої частини німецьких збройних сил – танкової бойової групи СС «Дас Райх». Дана частина у вищевказаний час перебувала на Східному фронті – на теренах Тернопільщини. 15 квітня вона отримала наказ про виведення з фронту і перевезення залізницею у Францію для переформування. 
Вайдінгер писав: «Місце завантаження - залізнична станція Галич, віддалена приблизно на 80 кілометрів від нинішнього місця розквартирування бойової групи. Туди було наказано добиратися пішим маршем». Про настрій, який панував у німців свідчать їхні емоції після отримання наказу про від’їзд: «Онімівши від подиву, ми всі дивилися один на одного і не могли в це повірити, тому що вже давно втратили надію коли-небудь вибратися з Росії. Багато солдатів уже відкрито говорили про те, що нас всіх повільно, але точно принесуть в жертву…». 
Галич у 1944 році ще залишався важливим стратегічним залізничним вузлом. У місті на той час функціонували збірні пункти для солдат, що відстали від своїх частин. Там їх доводили до ладу, переодягали, давали нову зброю і розподіляли по заново cформованих частинах. Таким чином, Галич на Дністрі ставав для німців тим містом, з яким вони пов’язували врятування власного життя – у подальшому відступі на захід. 
Командир німецької бойової групи «Дас Рейх» виїхав 16.04.1944 р. на станцію Галич - куди за день до цього (15.04) відправив команду на чолі з одним з офіцерів для доручень, щоб той взяв в свої руки підготовку до переїзду залізницею у Францію.
Генерал-полковник Хауссер згодом розповідав про те, що «…він стояв на дорозі, що веде на станцію Галич, і побачив колону, що йшла в ногу, яка рухалася зі сходу. За його словами, це була абсолютно незвичайна картина, тому що при відступі, як правило, спостерігаєш безліч відсталих від своїх частин солдатів. Він задумався, хто ж це може бути. Але тут до нього підійшов командир похідної колони і доповів: «Танкова бойова група СС «Дас Рейх» на шляху до станції завантаження Галич!».
18 квітня на станції Галич вся нездана зброя і техніка славної німецької бойової одиниці були передані 59-ому корпусу, а коней відвели на спеціальні збірні пункти, звідки їх розподілили серед піхотних підрозділів, що прибували до міста. 
19 квітня німецька танкова частина мала у Галичі день відпочинку. Це був особливий день для вояків: «…Зараз нам відразу видали те, що ми не отримували, поки перебували в оточенні: польову пошту, грошове забезпечення за усі місяці і обмундирування. Вперше після довгих місяців запеклих боїв бійці знову могли потішити себе. Після обіду відбулася заключна збірка частини, на якій особливо хоробрим бійцям були вручені додаткові Залізні хрести, отримані в штабі корпусу. Командир ще раз відзначив успіхи бойової групи і подякував усім за службу».
20 квітня було завершене завантаження бойової групи, яка помістилася в одному військовому ешелоні. «…Офіцер-зв'язківець дістав десь армійський радіоприймач та налаштував його, і в 9:00 поїзд повільно рушив під урочисті звуки увертюри з опери «Тангейзер»»....
Мине ще три місяці і Галич опиниться у смузі бойових дій. У липні 1944 р. буде знищено залізничний вокзал, колію на Підвисоке; у боротьбі за місто загинуть десятки вояків з обох сторін. Червоний окупант замінить брунатного…
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 711 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024