Субота, 27.04.2024, 00:53:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 29 » Не все то золото…
09:41:26
Не все то золото…
Ми вже писали, що колись у вірменському костелі зберігався чудотворний образ Діви Марії. Він прославився багатьма чудовими зціленнями, гримів по всій Польщі, а в 1937 році навіть був коронований. З цієї нагоди на фронтоні костелу помістили збільшену копію образу. Її прикрашав красивий оклад, покритий сусальним золотом, виконаний інженером Леопольдом Сімиком.
Після війни поляки та вірмени були змушені виїхати до Польщі. Пробощ костелу Казимир Філіп’як забирав з собою чудотворний образ. Коли всі речі були вже спаковані, раптом підійшов офіцер НКВС і почав вимагати, щоб йому віддали ікону, оскільки вона становить велику мистецьку та матеріальну цінність. Його підручні вже почали потрохи вивертати валізи, й тоді отець Казимір відважився на нестандартний хід. Він показав офіцеру на копію, яка була на горі костелу, та сказав, що не міг би забрати її з собою, аби навіть хотів, оскільки образ міцно прикріплений до стелі.
Офіцер спочатку не повірив. Енкаведисти викликали пожежників з драбиною й силоміць загнали на дах костелу якогось «фахівця», аби той визначив, чи то справжнє золото в окладі. Коли він уже був нагорі, з-за хмар вийшло сонечко, й образ яскраво засяяв у його променях. Фахівець крикнув, що все в порядку – золото справжнє. Енкаведисти відчепилися від священника.
Переляканий Казимир Філіп’як не наважився везти святиню залізницею. Він передав ікону вірменам, які у 1946 році вивезли її до Польщі у фірі з подвійним дном. Зараз чудотворний образ зберігається у костелі святих Петра і Павла у Гданську.
Іван Бондарев, "Репортер"

Переглядів: 766 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024