Четвер, 02.05.2024, 00:03:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 22 » Непереможний «Віллі»
13:01:58
Непереможний «Віллі»
Він народився в Австрії, став боксером у Станиславові, десятки разів перетинав Атлантику матросом, воював за Польщу та Україну, двічі був у полоні… У міжвоєнне двадцятиліття Станиславів мав свого зіркового і непереможного боксера-важковаговика. Йосип Хома був чемпіоном Польщі та навіть боксував на професійному рівні у США.

Брати-боксери
Йосип Хома народився у Відні у 1915 році. Після закінчення Першої світової та падіння Австро-Угорської імперії його сім’я перебралася до Станиславова.
У відновленій Польщі тоді почав активно поширюватися бокс. Вже у 1918 році у Варшаві відбулися перші показові бої. У Станиславові боксом займалися здебільшого у польських спортивних клубах. Змалечку поринув у цей спорт і Йосип Хома. Такому захопленню сприяв незвичайний фізичний розвиток хлопця. У 16 років він виглядав як дорослий чоловік.
Йосип, до слова, мав двох молодших братів, які теж займалися боксом. Едвард Хома виступав за польський клуб «Ревера», пізніше загинув під час вторгнення нацистів до Польщі у 1939 році. А наймолодший із братів – Платон Хома – вже після приходу «перших совітів» пробував себе у станіславському «Динамо», його кар’єру загубила Друга світова.

Від Варшави до Нью-Йорка
Асоціація боксу Польщі була створена у 1923 році. А ще через рік у Познані вже відбувся перший професійний турнір. Варто сказати, що у перші роки польського боксу аматорські бої тривали не три раунди, як сьогодні, а 6-8, і найчастіше судді у ринзі не було.
Йосип Хома швидко змужнів у клубах Станиславова, у 16 років став чемпіоном міста. Потрібно було рухатися далі. Хлопець тікає з дому та опиняється у портовому Гданську. Саме тут починається його переможний шлях центральними рингами Речі Посполитої. Від ударів двометрового «Віллі» (таке прізвисько дали йому боксери) падав не один відомий польський спортсмен. І ось нарешті у 1933 році Йосип Хома став офіційним чемпіоном Польщі, коли у Варшаві переміг чемпіона в абсолютній вазі Станіслава Пілата. Та на берлінську Олімпіаду 1936 року взяли саме Пілата.
У складі збірної Польщі Хома виходив на ринг проти найкращих важковаговиків Європи. Вже після Олімпіади у матчевій зустрічі поляків з німцями Йосип побив олімпійського чемпіона 1936 року Герберта Рунге.
Та у збірній Хома пробув недовго. Його призвали до військово-морського флоту, звідки він перевівся моряком на цивільні кораблі.
На торговому судні Йосип 48 разів перетинав Атлантику. Під час довгих зупинок у Нью-Йорку він виходив на американські ринги. У 1937 році Хома вперше боксував у професійному бою і нокаутував відомого американця чеського походження Гавлічека. Після цього він підписав контракт з промоутером Мюреєм Гудменом. Кажуть, його тоді тренував знаменитий чемпіон світу Бенні Леонард.

Якби не війна
Та у 1939 році Хома вирушає назад до Польщі, щоб владнати усі свої зобов’язання перед роботодавцем. Там його застає війна…
Хома бере участь в обороні Гданська, його беруть у полон, та згодом відпускають. У 1943 році Йосип записується до дивізії СС «Галичина». У бродівському котлі знову потрапляє у полон, уже радянський. Одразу після війни його репатріюють до Польщі як підданого цієї країни. Там у 1946 році він йде в УПА, воює під псевдо «Боксер». Через рік з групою повстанців пробирається до Західної Німеччини та потрап­ляє до табору «переміщених осіб» у Міттенвальді. Там Хома востаннє повернувся у бокс, коли взяв участь у змаганнях між представниками подібних таборів у 1948 році.
Згодом Йосип Хома перебрався до США. Він працював скромним економістом у штаті Конектикут. 30 квітня 1958 року його серце зупинилося після важкої операції в лікарні. Тоді боксерові було лише 43 роки.
Хтозна, як би склалася доля станиславівського велета, якби не воєнні лихоліття. Про його життя можна знімати фільми та писати книжки. Натомість в Україні про Йосипа Хому є лише короткі згадки, розкидані по старих виданнях на полицях бібліотек.
МИКОЛА ВОЛКОВ, "Репортер"

Переглядів: 775 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024