Четвер, 25.04.2024, 20:10:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Грудень » 2 » Нові доробки прикарпатських краєзнавців
17:34:55
Нові доробки прикарпатських краєзнавців

Богдан Гаврилів, Михайло Косило. З історії створення музею та пам’ятника «Руській трійці» в Івано-Франківську: історико-краєзнавче видання. — Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2014. — 132 с.; Михайло Косило, Богдан Гаврилів. Пам’ятники Кобзареві на Прикарпатті: ілюстрований довідник. — Івано-Франківськ: місто НВ, 2014. — 128 с.
Такі книжки не зразу зауважуєш, а потім роками шукаєш. Такий льос краєзнавця — документувати, описувати, розшукувати, аби через роки цю інформацію шукати і дивуватися: скільки зроблено і, головне, не пропущено.
історія створення пам’ятника «Руській трійці» в Івано-Франківську лягла в основу першої книги. ініціатором пам’ятника виступив історик і краєзнавець Богдан Гаврилів. Це перший пам’ятник в Івано-Франківську, збудований за народні кошти. Так склалося історично, що мерія приймала рішення про спорудження пам’ятника, виділяла якісь кошти. А потім ті кошти кудись поділися чи так і не з’явилися. і тоді Спілка краєзнавців підтримала ініціативу Богдана Гавриліва, а відтак і Спілка письменників закликала до спорудження пам’ятника будителям Галичини методом народної будови. В результаті було зібрано 180 515 гривень, що дозволило цей пам’ятник таки встановити.
Безпосередньо з Прикарпаттям пов’язана доля івана Вагилевича (1811—1866), який народився в селі Ясені Рожнятівського району, навчався у Станіславівській гімназії, закінчив Львівську духовну семінарію, а тоді разом із Маркіяном Шашкевичем і Яковом Головацьким став засновником «Руської трійці», яка зберегла Галичину в культурному полі України.
У передмові автори розказали про ініціативу спорудження пам’ятника (автор — івано-франківський скульптор Володимир Довбенюк) і назвали дату відкриття — 31 грудня 2013 року (в передмові помилково названо  31 січня 2013 року).
Структура книги проста: спочатку викладено біографії засновників «Руської трійці» через історико-краєзнавчі нариси; потім ідуть розділи: Фоторепортаж та матеріяли про відкриття кімнати-музею «Руської трійці» в Івано-Франківську (кімнату-музей відкрито 7 травня 2012 року в приміщенні Івано-Франківського національного медичного університету); Документи і матеріали преси про підготовку та відкриття першого в Україні пам’ятника «Руській трійці» в центрі Івано-Франківська; Виступи запрошених учасників на відкритті пам’ятника «Руській трійці» 31 грудня 2013 р. (всі виступи було записано й розшифровано; серед учасників виступу — голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило; Івано-Франківський митрополит Української Греко-Католицької Церкви кир Володимир; заступник міського голови Михайло Верес; почесний громадянин міста Івано-Франківська Богдан Гаврилів; голова Івано-Франківської обласної організації НСПУ Євген Баран, академік Володимир Качкан; лауреат Шевченківської премії Степан Пушик, правнук івана Вагилевича іван Дем’янович Вагилевич та ін.); Фоторепортаж про відкриття пам’ятника діячам «Руської трійці» в Івано-Франківську 31 грудня 2013 р.; Список благодійників на спорудження пам’ятника «Руській трійці» в Івано-Франківську.
Наступна книжка — це довідникова інформація про пам’ятники і пам’ятні знаки Тарасу Шевченкові на Прикарпатті. Краєзнавці взяли на облік 204 пам’ятники Шевченку (на 5 червня 2014 року). Всіх пам’ятників Шевченку в світі — 1 384, з них 1 256 в Україні та 128 за кордоном у 35 країнах. Описано історію перших пам’ятників Кобзареві на Прикарпатті (серед них, напевне, і перший пам’ятник Шевченку в Україні — під Сокільською скелею в селі Тюдові Косівського району; названо кілька дат заснування: 1862 р., 1896—1899 рр.); описано всі пам’ятники в районах (подано паспортизацію: місце розташування; вид пам’ятника; рік встановлення; автор пам’ятника). Найбільше пам’ятників Кобзареві в Снятинському (35); Рогатинському (29) і Тисменицькому районах (27).
Напередодні Дня незалежності в Івано-Франківську в приміщенні будинку «Просвіти» відкрито «Музей народної шани Тараса Шевченка».
Звичайно, названі видання є скрупульозними і сумлінними краєзнавчими дослідженнями, за що авторам висловлюю щиру подяку. Без таких свідчень, без такої простої достовірної інформації дуже важко усвідомлювати собі, чим є історія. Вона полягає в розумінні того, що традиція національно-патріотичного руху без знання джерельної бази неможлива.

Євген БАРАН


Переглядів: 579 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024