П`ятниця, 29.03.2024, 15:15:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Серпень » 28 » Обговорено питання пам’яткоохоронної співпраці
18:36:09
Обговорено питання пам’яткоохоронної співпраці

28 серпня 2018 р. Національний заповідник «Давній Галич» відвідав дипломат (попередньо перший секретар Посольства Польщі в м. Києві), доктор права, адміністраційний працівник студій Східної Європи Варшавського університету п. Броніслав Ржешотарський.

Представник польської сторони зустрівся з генеральним директором Заповідника п. В.Костишиним, науковими працівниками відділу охорони культурної спадщини. Під час зустрічі з дирекцією заповідника гість висловив свої позитивні враження щодо пам’яткоохоронної роботи, які проведені науковою інституцією впродовж останніх 5 років. Зокрема, встановленням і відновленням нових пам’ятних знаків в м. Галичі (пам’ятник судноплавству, колона на честь відкриття першого дерев’яного мосту на р. Дністер та в подяку цісарсько-королівському наміснику Галичини гр. Агенору Голуховському, інформаційний показник поруч церкви Різдва Христового); роботами, які проводяться в с. Крилос (проведення благоустрою Княжої криниці, облаштування відпочинкових зон та благоустрій території в Музеї архітектури та побуту Прикарпаття).

Оскільки попередньо п. Б.Ржешотарський курував в посольстві Польщі напрямок увіковічнення пам’яті полеглих поляків – зокрема, відновлення меморіалу в Биківні, - він заторкнув питання збереження та подальшої опіки над кладовищами на яких спочивають воїни австрійського цісарсько – королівського війська та воїни польської армії, які загинули у вересневих боях 1920 р. з більшовиками під Галичем. Одночасно представник польської сторони висловив подяку керівництву заповідника за роботи, які були проведені науковцями щодо відновлення австрійського кладовища на Галич – горі.

Представник польської сторони запропонував співпрацювати у плані подальшої опіки над даними об’єктами, які територіально знаходяться в межах роботи заповідника. Впродовж найближчого часу польська сторона висловить свої пропозиції щодо можливості залучення своїх ресурсів до вищезгаданих проектів.

За словами генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» п. В.Костишина, наша наукова установа хоча і має спеціалізовані напрями досліджень та популяризації пам’яток Галича, готова долучитися до вирішення піднятої проблематики, разом з тим, ці об’єкти не мають статусу нововиявлених об’єктів чи пам’яток історії. На думку керівника Заповідника, успіх справи залежатиме від поєднання всіх зусиль – в двосторонньому (Україна та Польща) чи в тристоронньому форматі (Україна, Польща, Австрія).

Андрій Чемеринський


Переглядів: 312 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024