П`ятниця, 19.04.2024, 10:45:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Серпень » 5 » Обговорювали збереження культурної спадщини Коломиї
10:08:28
Обговорювали збереження культурної спадщини Коломиї
Чимало архітектурних споруд в Коломиї пережили більше сотні років. Проте впродовж останніх місяців відбувається своєрідна акція вандалізму історичних скарбів міста.
Вирішили привернути увагу до цієї глобальної проблеми громадська організація «Збережімо стару Коломию». Саме під її егідою у педагогічному коледжі відбувся круглий стіл під назвою «Збереження історико-архітектурної спадщини Коломиї. Діалог громади та влади».
Учасниками круглого столу стали активні коломияни, яких турбує стан архітектурноі спадщини міста.
Приєднався до діалогу і очільник Коломиї Ігор Слюзар. Він зазначив, що міська влада не завжди спроможна захистити історичні будівлі в Коломиї. Так, один із місцевих підприємців вже впродовж кількох років нищить територію Старого Ринку, але покарати його немає змоги, розповів міський голова.
Найчастіше страждають будівлі в центральній частині міста. Директор Національного музею Гуцульщини та Покуття ім. Кобринського Ярослава Ткачук скаржиться, що через постійний рух вантажних автомобілів по вул. Театральній частина музею обвалюється. Це саме стосується, і інших визначних будівель у середмісті.
Присутні запропонували вже найближчим часом заборонити рух транспорту, хоча б на двох вулицях в центральній частині міста, або ж хоча б заборонити в’їзд в центр міста вантажних автівок. Хоча варто зауважити, що мова про це вже йде впродовж кількох років, а результату немає.
Не обминули учасники круглого столу і проблеми існування Молодіжного Центру на вул. Петлюри, 11. З року в рік ця будівля стає все гіршою й гіршою, а за її ремонт ніхто не береться. Ігор Слюзар всіх запевнив, що гроші на ремонт будівлі вже знайдені. Пообіцяв, що роботи розпочнуться з наступного року.
Учасники дійшли згоди, що одними з винуватців нищення будівель міста є міські архітектори. Саме їхня неосвіченість та небажання совісно працювати призвели до того, що чимало міських будівель буквально випадають із цілого ансамблю міста. Найперше, слід відправити міських архітекторів на навчання, щоб вони опанували правила спорудження та реконструкцію будівель. Цілком доцільно було б співпрацювати із європейськими краінами, які надавали консультаційеі поради місцевим архітекторам.
Депутат міськради Любомир Глушков неодноразово наводив у приклад місто Львова, яке впродовж трьох років активно співпрацює із німецьким товариство «GIZ». Саме ця організація започаткувала проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», завданням якого є збереження історичної спадщини древнього Львова. Але для того, щоб хтось погодився співпрацювати з Коломиєю, необхідно, щоб громадськість міста на чолі з владними структурами взялися за відновлення старих будівель.
В Коломиї немає відповідального органу, який б займався збереженням історичних пам’яток. Такий орган – необхідний, підсумували учасники круглого столу. вони наголосили, що це мають бути підготовлені та компетентні люди.
«Ми бачимо, як поступово розвалюються історичні будівлі міста. У свідомого коломийця від цього має боліти серце. Ми маємо зберегти архітектуру Коломиї, і передати її наступного поколінню. Це наш прямий обов’язок. Вирішувати цю проблему потрібно сьогодні, завтра вже може бути пізно, і цих будівель просто не буде»,- каже депутат міської ради Любомир Глушков.
Учасники круглого столу запевнили, що будуть й надалі займатись вирішенням цієї глобальної проблеми міста. Всі охочі можуть приєднатись до громадської ініціативи. Лише разом, зі спільними ідеями та починаннями можна зберегти історичні будівлі Коломиї.
Ярема Чуйко, "Дзеркало Коломиї"

Переглядів: 550 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024