Середа, 08.05.2024, 22:27:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 31 » Останній з когорти незламних
21:03:31
Останній з когорти незламних
Далеко позаду буремні роки, важкі роки боротьби нашого народу за свободу і незалежність. Тисячі юнаків і юнок взяли в руки зброю у тому далекому 1942  році і почали нерівну боротьбу з німецькими  і більшовицькими окупантами. Не всі вони  повернулися  з полів битв. Лише похилені хрести, розкидані по нашій зраненій  землі, та стогін криївок у дібровах нагадують нам про важку  боротьбу нашого народу за волю і незалежність. Нехай  свята пам’ять ніколи не погасне в наших серцях про тих, які чесно склали свої голови за рідну землю. Вони  не ділились на партії, на конфесії, для них були: один Бог і одна Україна, чого, на жаль, бракує нашим  сьогоднішнім керманичам.
У 1951-52 роках Коломийська округа налічувала більше 200 учасників збройної боротьби. Та завдяки «агентам-зрадникам КГБ-Кірову», «Кузнєцю», «Кордубу» біля 60-ти учасників визвольних змагань були підступно арештовані і відправлені до Києва, до Лук’янівської тюрми, а решту також підступно розстріляно цими недолюдками. Рік тривало слідство. Військова  колегія Верховного Суду СРСР  виголосила вирок. Ось один витяг з того вироку:  «… Подлетейчук Петр Андреевич-Кармелюк», он же «Спартак», приговорен  к высшей  мене наказания – расстрелу. Приговор окончателен без права касации  и жалоб…».
Аналогічні  вироки були оголошені всім учасникам цієї групи Київського процесу. У квітні 1953 року вироки  приведено до виконання. Сімом з цього процесу замінили розстріл на 25 р. каторги, 5 років висилки і 5 років позбавлення прав. Сьогодні я залишився єдиним свідком тих подій. З того часу минулого 60 років. І мій святий  обов’язок згадати про моїх соратників, розстріляних  у Лук’янівській  тюрмі в Києві.
Це світлої пам’яті: курінний, майор «Недобитий» — Матвіїв Юліян (Львів); поручник «Вихор» — Харук Микола (Кути); сотенний «Хмара» — Білінчук Дмитро (Верховина); районний провідник Яблунова «Славко» — Гегник Яр. (Н.Березів); учителька з Бабина Паєвська  Олександра  «Орися», «М-35»;  хорунжий «Скоба» — Балагурак Дмитро (Косів); «Ненаситець» — Папинюк Василь (Малий Рожин), «Кучерявий» — Танасійчук Петро (с. Стебні); «Кармелюк» — Костенюк Василь (с. Трійця Снятинського району) і багато інших. Пам’ятаймо про них.
З нагоди 21-ї річниці Незалежності України щиро вітаю всіх учасників визвольних змагань Косівщини.
Шановні друзі – бойові побратими, дорогі подруги! Всіх земних благ вам і вашим родинам, міцного здоров’я, твердої громадянської позиції та бойової наснаги. Не продавайтеся за юдині срібняки, а це стосується кожного. Бо нас проклянуть наші нащадки – внуки і правнуки. Нас не зрозуміють тисячі тих, чия кров пролилась  за цю землю.
П. ПІДЛЕТЕЙЧУК,
хорунжий УПА «Спартак», 
голова Косівської районної станиці 
Братства ОУН-УПА

Переглядів: 608 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024