Субота, 20.04.2024, 03:49:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Серпень » 27 » Пам’ятник «радянському ідолу»: демонтувати чи залишити?
21:20:14
Пам’ятник «радянському ідолу»: демонтувати чи залишити?

Для деяких жителів села Середній Березів, що на Косівщині, пам’ятник на честь радянських солдатів – це символ минулої епохи, яку не слід забувати. Інші ж вважають, що у селі не місце монументам часів комуністичного режиму. Тож думки у селян розділились: хтось пропонує пам’ятник демонтувати, а хтось – залишити. Якою ж буде доля цього монумента, дізнавався «Галицький кореспондент».

 

А почалось все…

У самому центрі села Середній Березів, що у Косівському районі, височіє пам’ятник радянським солдатам, який не помітити просто неможливо. Саме тут, за традицією, кожного року у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні проходять урочистості.

Встановили монумент на честь загиблих у Другій світовій війні радянських солдатів ще у 1970-х роках, пригадують місцеві. Зараз по сусідству ще один пам’ятник – Тарасу Шевченку.

Суперечка довкола цього монумента розпочалася після звернення отця Миколи Мединського.

Пан Микола – активний учасник Майдану, отримав поранення. Від початку російської агресії на Сході і до сьогодні – фронтовий капелан УГКЦ батальйону імені Кульчицького. На війні він займається духовною та патріотично-виховною роботою з воїнами. Він автор духовного твору «Вервиця Перемоги», який став офіційною молитвою. Також він є керівником громадської організації «Фронтова капеланія Шлях єднання».

Раніше Микола Мединський разом з активістами-однодумцями довготривалим блокуванням автодороги домігся, щоб влада відремонтувала частину дороги Делятин – Яблунів, яка пролягає через Середній Березів.

Військовий капелан звернувся із заявою до Середньоберезівської сільради, яку депутати мали би розглянути на сесії 9 серпня. Мединський запропонував демонтувати пам’ятник радянським солдатам в центрі села.

Ідея цього демонтажу не нова, вперше вона з’явилася ще в 1990-х серед березівських патріотів, погляди яких формувалися під впливом історій, почутих від живих тоді ще воїнів УПА. Поштовхом до прийняття такого рішення стало те, що у 2015 році Верховна Рада прийняла закон про декомунізацію. Тоді винести це питання на розгляд сесії сільської ради Мединський не мав змоги, оскільки багато часу проводив на фронті.

За словами капелана, в час російської агресії на Сході такий пам’ятник у селі недоречний. Мовляв, будь-які меморіальні комплекси, пам’ятні знаки радянської доби – це мовчазне прийняття тієї ідеології, яка досі має вплив на рівні підсвідомості на жителів села. Вона здатна затягнути у минуле, сформувати прив’язаність до “радянщини”, а потім – і до “русского мира”.

 

Що ж замість пам’ятника?

Перед тим, як розглянути це дражливе питання на сесії, депутати Середньоберезівської сільської ради провели громадське обговорення у неділю, 11 серпня.

Микола Мединський у своєму виступі запропонував: «радянський ідол» треба демонтувати, а стели, де викарбувані прізвища та імена загиблих у Другій світовій війні, залишити. Водночас порадив демонтувати стелу, де висічені прізвища чекістів, які переслідували українських націоналістів.

Натомість, на його думку, на плиті варто було б викарбувати з лівого боку імена місцевих воїнів УПА, котрі теж загинули у Другій світовій війні. Вгорі меморіалу встановити загальний напис – «Вони загинули у Другій світовій війні».

На колоні, яка виступає спереду, Мединський запропонував розмістити фото Героїв Небесної сотні, а також вписати туди імена тих краян, які загинули на Сході.

Військовий капелан зазначив, що на місці демонтованого пам’ятника радянським солдатам можна було б встановити хрест-тризуб і скульптури із бляхи: ліворуч – воїна УПА і елемент давньої гуцульської хати як символ побуту українців, дух давнини і боротьби, праворуч – воїна, який захищає земляків у російсько-українській війні, а позаду нього символи, що ототожнюються з Майданом, – шини та щити. Він вважає, що місцеві мешканці могли б пожертвувати необхідну суму для такої трансформації пам’ятника.

Наприкінці капелан додав, що демонтувати пам’ятник радянському солдату варто тільки після того, як буде виготовлено хрест-тризуб і згадані скульптури.

За словами Мединського, новий пам’ятник допоміг би гостям та туристам, які приїжджають у село, дізнатися про славну історію краю. Однак його ініціативу розкритикували.

Місцева мешканка Лідія Симчич зазначила, що навіть у Німеччині є пам’ятник радянським воїнам-визволителям. «Для мене він окупант, а для неї – визволитель», – зауважив на це капелан.

Загалом багато селян схиляються до думки, що пам’ятник має стояти непорушно, адже нікому не заважає. Зрештою, радянської символіки – зірки та молота – на ньому немає.

Мединський каже, що навіть не сподівався, що питання демонтажу пам’ятника переросте у таку дискусію. На його думку, односельці зневажили всіх тих фронтовиків, які ризикують своїм життям заради них. «Не розумію, чому так сталося… Йде шостий рік війн…» – дивується він.

У Середньоберезівській сільській раді «Галицькому кореспонденту» відмовились дати коментар щодо цього питання.

 

А насамкінець…

Наразі так і не вдалося вирішити, чи демонтовувати в Середньому Березові пам’ятник радянським солдатам, чи ні. Не допомогло й повторне обговорення, яке провели безпосередньо біля пам’ятника у неділю, 18 серпня.

Житель Середнього Березова, учасник АТО Мар’ян Романчич повідомив, що на голосування винесли три питання: перше – пам’ятник варто демонтувати, друге – пам’ятник треба залишити, третє – додатково опитати з цього приводу кожного мешканця села.

Наразі «за» демонтаж пам’ятника радянським солдатам проголосувало тільки п’ять жителів, а «проти» – 74.

За словами Мар’яна, так сталося через те, що на збори прийшло не так багато людей: селяни в більшості байдуже поставилися до того, яка доля чекає пам’ятник в майбутньому.

Микола Мединський, який подав ідею демонтажу, на зборах теж не був присутній, адже зараз перебуває на фронті.

Марія ГРИЦКІВ


Переглядів: 292 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024