Неділя, 28.04.2024, 01:14:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Серпень » 19

Після завершення Першої світової війни в межах сучасної Івано-Франківської області залишилися десятки військових кладовищ (в самому тільки Станиславові їх було 8): це і окремі поховання союзних австро – німецьких військ, так і російської імператорської армії; є спільні могили в яких спочивають воїни обидвох ворогуючих сторін. В більшості випадків ці кладовища є зруйнованими або занедбаними, тільки на окремих з них збереглися ідентифікаційні написи, які засвідчують про осіб, які поховані в окремо взятій місцевості. Цікаво, що наші сучасники - родичі солдатів з західноєвропейських держав, які полягли на терені Галичини, досі активно здійснюють пошук інформації про них та роблять відповідні запити до архівів та інших наукових інституцій – їм це цікаво і вони готові відвідувати місця пов’язані зі своєю родинною істор ... Читати далі »

Переглядів: 257 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2019

18 серпня, в с.Темирівці Галицького району, урочисто відкрили пам’ятні знаки на відновлених могилах трьох воїнів УПА.

Роботи на кладовищі провели в рамках проєкту “Відродження”, ініціатором якого є ГО “Галицьке районне об’єднання воїнів АТО”. Як повідомив голова громадської організації Артур Пірус, пам’ятні знаки вони відновлюють своїм коштом, а також завдяки благодійникам:

“Ми шануємо героїчну жертву наших попередників в боротьбі за Незалежність у XX столітті, й оскільки в Галицькому районні є така проблема, ми виріши ... Читати далі »

Переглядів: 255 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2019

У мальовничих Лугах Спаської ОТГ вже 15 років діє колоритна Кімната-музей стародавньої вишивки та прикладного мистецтва. Поміж двох сотень унікальних та давніх експонатів – речі, яким уже понад 200 років.

Прикарпатські журналісти відвідали цей цікавий музей, який працює при клубі села Лугів, у рамках престуру Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України. Тут, у невеличкій кімнатці, наче зупинився час, але вирує атмосфера давнини. На одній зі стін висять вишиті рушники, на іншій – церковні фани та вишиті картини, навпроти – давній одяг. На столі знайшли прихисток стародавні аксесуари. Збоку видніється старовинн ... Читати далі »

Переглядів: 214 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2019

Про життя Ганни Марійчин із села Яблуниці можна і треба знімати фільм. Її батьки обоє були в УПА. Вона народжена у криївці. На четвертому дні життя батько віддав доньку на виховання чужим людям, бо було небезпечно.

Згодом мати й батько – підриваються гранатою, аби не датись ворогу, пише Репортер.

 

Згорток у пазусі

... Читати далі »

Переглядів: 230 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2019

Випускники духовних семінарій не зволікали з одруженням, адже могли взяти шлюб лише до свячень. Вони справляли весілля одразу після навчання або не створювали сім’ї взагалі.

Правда, целібат обирала меншість, пише Репортер.

 

Не він оженився – його оженили

... Читати далі »

Переглядів: 255 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2019

За весь час існування міста в ньому народилося багато яскравих особистостей. Багатьох із них доля розсіяла по всьому світу. Але Станиславів назав­жди лишився для них рідним, пише Репортер.

Арнольд (Анд­рій) Кордюм народився у Станиславові 13 липня 1890 року. Був позашлюбною дитиною. Мати – селянка з Косівщини, після народження Андрія переїхала до Катеринослава (тепер Дніпро). Працювала наймичкою. Невдовзі одружилася з Єлисеєм Шапликом – талановитим художником-самоуком.

... Читати далі »

Переглядів: 268 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2019

У Дністровському регіональному ландшафтному парку розпочали прокладання і знакування нового туристичного маршруту.

Про роботу на маршруті повідомив у мережі директор КП “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича” Михайло Ковтун.

“Ми натикаємось на цікаві знахідки. Ось і сьогодні, досліджуючи околиці села Хмелева та селища Чернелиця, – проектуємо новий екомаршрут, – крім цікавих видів флори, оглянули залишки двох дотів ... Читати далі »

Переглядів: 241 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2019

У селі Новоселиця Снятинського району горить 130-літня церква.

Про це повідомили в обласному управлінні ДСНС.

Пожежу ліквідовують 6 одиниць техніки та 12 працівників Управління ДСНС в області.

Церква Введення в храм Пресвятої Богородиці у Селі Новоселиця ПЦУ збудована і освячена 1884 року ... Читати далі »

Переглядів: 258 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2019

Цього тижня до Івано-Франківська приїхала творча група, яка працює над створенням нового українського фільму «Щедрик». Події відбуваються у Станиславові – з 1938 року до Другої світової та під час війни.
Режисерка фільму Олеся Моргунець-Ісаєнко та художник-постановник Влад Дуденко приїхали до Франківська для з’ясування історичних деталей і пошуку локацій для зйомок, пише Репортер.
Однією з головних причин, чому Олеся Моргунець-Ісаєнко взялася за роботу над фільмом, став цікавий сценарій та близька їй тема.
Переглядів: 253 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2019

У неділю, 18 серпня, у селі Середній Березів Косівського району Івано-Франківської області відбулися народні слухання.
На зборах були жителі Середнього Березова й мешканці навколишніх сіл, загалом приблизно 90 людей. Люди радилися щодо демонтажу пам’ятника радянським солдатам і встановлення на його місці хреста з тризубом, пише Репортер.
Пам’ятник зі стелою поставили у 1970-х. Директор громадського об’єднання «Фронтова капеланія шлях єднання» отець Микола Мединський і волонтерська група «Свій за свого» виступають за його демонтаж. ... Читати далі »
Переглядів: 234 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2019










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024