Четвер, 25.04.2024, 15:39:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Серпень » 19 » У Франківську спробують зняти історичне кіно
08:57:23
У Франківську спробують зняти історичне кіно
Цього тижня до Івано-Франківська приїхала творча група, яка працює над створенням нового українського фільму «Щедрик». Події відбуваються у Станиславові – з 1938 року до Другої світової та під час війни.
Режисерка фільму Олеся Моргунець-Ісаєнко та художник-постановник Влад Дуденко приїхали до Франківська для з’ясування історичних деталей і пошуку локацій для зйомок, пише Репортер.
Однією з головних причин, чому Олеся Моргунець-Ісаєнко взялася за роботу над фільмом, став цікавий сценарій та близька їй тема.
«Я знімала історичний фільм «Рубіж» – про співпрацю українців і поляків. А тут мені запропонували ігровий фільм, тож я подумала, що це цікаво, й погодилася, – говорить Олеся. – Кошти для фінансування стрічки – це 50 % від Міністерства культури України, інші 50 % – кінокомпанія Stewopol Польща, яку представляє продюсер Максим Лещенко в копродукції з кінокомпанією АМА Віжн».
У вівторок, 13 серпня, кіношники зустрілися у Франківську з Олегом Гречаником – відомим у місті крає­знавцем і колекціонером. Він розповів їм багато деталей, які, на його думку, зможуть зацікавити глядача й не викличуть сумнівів у достовірності фактів. Крім того, допоміг відредагувати деякі частини сценарію.
«Ця тема – співіснування українців, поляків, євреїв і німців у нашому місті під час війни – для мене цікава, – каже Олег Гречаник. – Зокрема, єврейство в той час переживало дуже важкі часи. Їх відправляли у концтабори, розстрілювали, знищували».
Над точністю сценарію працюють дуже ретельно. Режисерка зустрічається з краєзнавцями, істориками, представниками єврейської та польської громад – щоб глядачі бачили у фільмі правдиві, а не вигадані факти та події, щоб художній вимисел не виходив за реальні рамки.
«Фільм торкається не лише українців, – каже Олеся Моргунець-Ісаєнко. – Його основний меседж – це така собі історія примирення народів, історія про те, що всі люди мають право на існування. Адже у фільмі українська жінка рятує єврейських дітей, полячку та німецького хлопчика. В принципі, національність не має жодного значення, значення має тільки життя людини. Дуже важливо не забувати, хто ти, і при цьому поважати життя й культуру іншої людини».
«Деякі сцени фільму плануємо знімати в Івано-Франківську, щоб передати дух міста, дух Станиславова, – говорить художник Влад Дуденко та одразу додає: – Але, на жаль, ще нічого не знайшли. Бо дуже важко знімати у сучасному місті, з металопластиковими вікнами, кондиціонерами, вивісками, коли хочеться передати саме давню історію міста, яку ми бачили на фото. Але ми шукаємо – це щодо натурних зйомок. Також плануємо збудувати у павільйоні те, що додатково потрібно, аби передати атмосферу старого міста».

Переглядів: 253 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024