Вівторок, 23.04.2024, 12:56:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2020 » Червень » 11 » Петро Демчук: шлях воїна і філософа зі Снятина до Сандармоху
22:02:57
Петро Демчук: шлях воїна і філософа зі Снятина до Сандармоху

11 червня минає 120 років з дня народження Петра Івановича Демчука – уродженця міста Снятин на Прикарпатті – вояка, професора, філософа. Проживши коротке інтелектуально наснажене і емоційно насичене життя, Петро ДЕМЧУК був розстріляний 4 листопада 1937 року в урочищі Сандармох Карельської АРСР.

Народившись 11 червня 1900 року в бідній сім’ї, мав загострене відчуття соціальної справедливості і в 15 років став добровольцем шостої сотні Українського легіону Січових Стрільців, який воював на боці Австро-Угорщини в Першій світовій війні. У листопаді 1918 року з проголошенням Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), Петро Демчук – вояк Української Галицької армії. Двічі потрапляв в полон до поляків і двічі втікав.

Війна не стала на заваді отримати освіту: після закінчення Української гімназії в Городенці, вступив до Віденського університету на юридичний і філософські факультети. Мав хист до мов і був захоплений більшовицькими ідеями. Під час навчання у Відні став членом комуністичної партії Австрії. Вів активну партійну агітацію, брав участь у виданні комуністичних газет і журналів.

Коли на канікули приїхав з Відня до Городенки, то проводив агітацію проти виборів до польського сейму та полонізації українських шкіл, за що був заарештований і ув’язнений у Коломийській тюрмі, звідки незабаром утік і виїхав до Праги, а потім повернувся до Відня. У Відні життя налагодилося, працював секретарем представництва СРСР, підтримував дружні стосунки з Юрієм Коцюбинським.

1925 року з групою політичних емігрантів Петро Демчук виїхав до Харкова.

У Харкові вступив до лав КПУ(б) і закінчив аспірантуру при Українському інституті марксизму-ленінізму, після захисту зробив прекрасну кар’єру – від наукового співробітника до завідуючого кафедрою філософії, а згодом і завідуючого кафедрою діалектичного та історичного матеріалізму одного з харківських вишів. Добре орієнтувався в питаннях західноєвропейської філософії і вів активну філософську дискусію між «механістами» й «діалектиками», що на той час точилася в СРСР, зокрема і в Україні.

– Дуже своєрідним був погляд Демчука на взаємозв’язок філософії і культури. На його думку, в поезії може бути більше філософії, аніж у вузькофілософських трактатах. Звідси його інтерес до поезії Тараса Шевченка. Зокрема, йому належить стаття «Шевченко та його вчителі філософії», де він доводив вплив твору Гумбольта «Космос» на світогляд Кобзаря, – пише про Петра Демчука проректор Острозької академії Петро Кралюк.

Кінець 20-початок 30 років ХХ століття ознаменувався згортанням українізації – почалася ліквідація українських організацій та журналів, переслідування неокласиків, заслання Михайла Грушевського до Москви: на цьому тлі Петра Демчука все частіше почали звинувачувати у «деборинщині» – формалістично-ідеалістичному перекручуванні діалектики.

У травні 1933 його заарештували за звинуваченням в членстві в контрреволюційній Українській військовій організації, і десь цими ж днями покінчив життя самогубством Микола Хвильовий...

Вченого засудили до п’яти років позбавлення волі, покарання він відбував на Соловках. Коли до звільнення залишався рік, 9 жовтня 1937 року його було засуджено до розстрілу. Вирок виконали впродовж місяця…

Марія Микицей


Переглядів: 201 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024