Четвер, 25.04.2024, 15:58:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 26 » Підземний Станиславів
21:31:52
Підземний Станиславів
Під час прокладання кабелю біля адміністративного будинку, в якому розташовані Івано-Франківська обласна державна адміністрація та мерія Івано-Франківська, робітники натрапили на вхід до загадкового підземелля.
Наразі землекопи працюють всередині каземату, вибираючи ґрунт, щоб дістатися долівки.  Виявлені підземелля, очевидно, датуються періодом Станиславівської фортеці (17-18 століття). "Нам сказали розчистити все аж до твердої основи, - сказав журналістові "ГК" один з робітників. - Каземат цей доволі просторий і глибокий, працювати можна стоячи на повен зріст".
За старою станиславівською легендою, під середмістям колись проходив колосальний підземний хід, який з’єднував палац засновників Станиславова шляхтичів Потоцьких із головним міським храмом - костелом-колегіатою (тепер - Музей мистецтв Прикарпаття). Кажуть, засновник міста граф Андрій Потоцький міг проїхати цим прообразом сучасного метро у фіакрі. Можливо, саме фрагмент цього давнього підземелля нещодавно було відкрито?
Франківські старожили пригадують, що склепіння давніх підземних укріплень були завалені саме під час спорудження тут "білого будинку". Як розповідав якось архітектор-реставратор Зенон Соколовський, до 80-років у таких казематах франківський міськхарчторг зберігав всіляку городину. І треба сказати, що аж до червня овочі в тих пивницях не псувалися завдяки постійній температурі та прекрасно продуманій витяжній вентиляції.
За словами начальника відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому Ігоря Панчишина, виявлений біля "білого будинку" каземат справді входив у складну структуру Станиславівської фортеці.
"Особливістю фортеці Станиславова було те, що її основна частина - каземати, комунікації - знаходилася під землею. Про призначення виявленого фрагменту можна буде говорити після завершення дослідницьких робіт, які тільки розпочалися", - зауважив пан Панчишин.
...За переказами, давній Станиславiв можна було пройти по периметру оборонних мурів під землею. Підземелля під валами використовувалися для зберігання зброї, продуктів та  як останній прихисток жителів Станиславова під час облоги. А від палацу Потоцьких до найважливіших об'єктів міста були прокладені окремі підземні ходи.
Віднедавна частину фортечних підземель після реставрації уже можна оглянути в так званому "Арт-бастіоні" на розі вулиці Новгородської та Фортечного провулку. Такі ж фортифікаційні підземелля руйнуються  на території пивзаводу - найдавнішого промислового підприємства, яке збудували у Станиславовi у 1767 роцi.
Схожі каземати було відкрито свого часу в районі вулиці Дністровської, поблизу палацу Потоцьких. На цьому місці вже другий рік працюють археологи. Як розповів той таки Зенон Соколовський, це підземелля  виявили під час будівництва універсаму. Так сталося, що до цієї археологічної знахідки долучилися навіть правоохоронці. До міліції надійшла інформація, що наприкінці 40-х років у цих підземних ходах переховувалися повстанці ОУН-УПА. Тож міліціонери організували розкопки, щоб перевірити, чи не залишилося там зброї із тих часів, після чого підземелля були знову засипані ґрунтом.
Якою буде доля нововиявлених підземель?
Б.С.

Переглядів: 636 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024