Середа, 01.05.2024, 23:44:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Листопад » 8 » Потрібно просто любити своє місто
21:43:42
Потрібно просто любити своє місто
У вівторок, 29 жовтня, відбулося продовження круглого столу «Збереження історико-архітектурної спадщини Коломиї», який нещодавно зініціювала Громадська ініціатива «Збережемо стару Коломию» за підтримки депутата міської ради й ініціатора Любомира Глушкова і який відбувався за широкої аудиторії в стінах педколеджу. Місця зустрічі не змінили й цього разу. Людям, які увійшли до громадської ініціативи, не байдужа доля рідного міста, його історична спадщина, яку вони хочуть зберегти для нащадків. Вони не мають досвіду, але мають бажання щось робити.
Отож, вівторковий круглий стіл - це як наступний етап, продовження першого, але вже за участі віце-президента Українського національного комітету ICONOS (Міжнародний комітет охорони пам`яток і пам’ятних місць), львів’янина Андрія Салюка. Чому саме ця людина? Бо пан Андрій знає толк в цьому, він активно допомагав у збереженні архітектурних пам`яток Львову, Жовкві (Львівська область), Івано-Франківську, Ужгороду. Ця людина знає, з чого варто почати, щоб зрушити віз з місця, а Коломиї є що зрушувати. Андрій Салюк знає, на що найперше варто звернути увагу. Як каже, робити справу треба не самотужки, а публічно, щоб і громада міста зрозуміла, що старовинну спадщину ми маємо зберегти в первозданному вигляді. Тут потрібно і переконувати, і тлумачити, і наполягати. Звичайно, всі пам’ятки мають бути занесені у відповідні документи про їхню історичну вартісність. Цікавився гість зі Львова й тим, чи внесена Коломия до переліку історичних міст України. Бо саме такі міста мають право на державну підтримку. Виявляється, що ми такого права не маємо. І запевнив: якщо місто не пройде такої процедури, то які би прекрасні світлини про історичну частину міста чи то пам’яток воно не показувало в європейському фонді, там нічим не допоможуть. Розведуть тільки руками. Як і виграти грант не так просто, там підхід досить серйозний. Тут варто працювати й працювати. Але ж із чогось варто починати. Ще радив, щоб у місті була бодай одна людина, бажано в штаті міськради, яка справді опікувалася б тими історичними пам`ятками, робила їхній обхід, цікавилася їхнім станом, це робила постійно. І цього потребує кожна пам`ятка. Уже підбиваючи підсумки, ініціатор Любомир Глушков сказав, що зустріч удалася, розмова вийшла конструктивна, без води. Вони багато чого дізналися від львівського гостя, який відкрив очі на чимало прогалин у цьому важливому і делікатному питанні. Бо як каже депутат міської ради, було бажання щось робити, а ось досвіду в цій справі бракувало. Власне ж, те, що вони хотіли дізнатися від Андрія Салюка, вони дізналися. Усе залежить від депутатів, влади, громадської організації і від громади. І, звісно, від бажання щось робити. А воно є. Бо тут роботи непочатий край. Тепер від слів переходитимуть до конкретних дій, і уже найближчим часом розпочнуть конкретну роботу. Це побачать і коломияни, які також можуть долучатися до роботи, співпрацювати з громадською ініціативою «Збережемо стару Коломию», бо тільки спільними зусиллями можна зрушити з місця те, що роками не рушали, тільки у тісній співпраці з громадою буде толк.  
Ярина Задніпрянська

Переглядів: 513 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024