Четвер, 28.03.2024, 16:23:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Грудень » 19 » Правдива історія: в Івано-Франківську презентували монографію "Лемківські долі: трагізм і пам'ять поколінь"
14:20:35
Правдива історія: в Івано-Франківську презентували монографію "Лемківські долі: трагізм і пам'ять поколінь"

У монографії висвітлюються складні сторінки історії найзахіднішої етнографічної групи – лемків, яка внаслідок радянсько-польської змови стала жертвою трагічних післявоєнних депортаційних акцій з рідних етнічних теренів і назавжди їх втратила.

У цій праці автор намагається привідкрити залаштункові етнополітичні ігри щодо цієї етногрупи у міжвоєнній Польщі, Чехословаччині, СРСР та їх післявоєнних наступників, інформує кореспондент Фіртки.

«Ця тема мені не нова, я займаюся нею близько 15 років. У монографії я ставив собі за мету насамперед зосередити увагу на архівних матеріалах. Важливість теми полягає в першу чергу у тому, що нею перенасичена словацька, польська та діаспорна історіографія. В цьому ключі українські історичні наративи виглядають дуже скупо. І тому мені хотілось засвітити це питання в українській історіографії», - розповідає автор монографії, історик Ігор Любчик.

У книзі використано матеріали українських архівних та бібліотечних фондів Києва, Львова, Івано-Франківська, польських джерел з Варшави, Кракова, Перемишля та словацьких - з Кошице, Пряшева, Свидника.

Основний акцент у праці робився на чи не найбільшій трагедії лемків – депортації.

«Ми по сьогоднішній день маємо таку величезну помилку, коли депортованих називають біженцями чи евакуйованими. Але це ж абсолютно різні поняття. Тому у своїй монографії я наводжу дуже багато цитувань та документів. Будь-який читач, підготовлений чи не підготовлений, матиме на кожній сторінці посилання на джерело», - додає автор.

У книзі приділена увага й Прикарпаттю, оскільки сюди виселили велику кількість лемків, холмщаків, надсянців. Лемки оселялись на Прикарпатті у всіх районах, за винятком гірських.

У реалізації цього монографічного проєкту допоміг президент Івано-Франківської торгово-промислової палати, депутат Івано-Франківської обласної ради Андрій Левкович.

«Ця книга зібрала документальні факти про лемків, які є частиною українського народу, етносом, який має надзвичайно великий пласт культури. Фактично у книзі показали частину їхнього життя. Я також за походження по батькові є лемком. І в цю книжку вкладено документальні факти, фото. Ми хочемо передати книгу в кожну бібліотеку Івано-Франківської області, а також плануємо розповсюджувати її далі», - розповідає Андрій Левкович.

За його словами, у планах є перекласти книгу англійською мовою для поширення її в Канаді, адже там також живе велика кількість лемків.

Автор книги зазначає, що словацькі, польські дослідники мають свій погляд на цю тему. А українського не вистачає.

«Сьогодні масово виходять лемківські монографії у Словаччині, Польщі, і навіть в Росії. І так мало цих робіт у нас. Слово "переселенець" криє в собі сегмент добровільності. Але ж так насправді не було. Стояло питання виселити лемків з їхньої території. А куди поселити – то вже як вийде. Бувало, депортованих селили в один будинок по 4-5 родин. Тобто, насправді, це жахлива трагедія, це драма поколінь, про яку не можна забувати», - каже Ігор Любчик.

Саме тому для автора важливими були архівні цитування, як переконливі свідчення істини, правдивості того часу.

За його словами, монографія написана для того, щоб нею користувались студенти, викладачі, вчителі у школах, щоб розповідали правду. Адже тільки так можна зберегти пам'ять про ті часи.

Автор акцентує, важливим було бажання видати цю монографію саме у 2020 році – у Рік пам’яті депортацій українців ХХ століття, що проголошений на Івано-Франківщині.

Ідея написання монографії зародилась у вересні цього року, а втілилась вже у грудні.

«Лемки - це моя історія, історія моєї родини, мого батька та його батьків. Спілкуючись з Ігорем Любчиком, я повернувся у своє дитинство, коли моя бабця розказувала, як все було, як вони жили, тяжко працювали. Моя бабця вільно володіла польською та німецькою мовами. І вона знала стільки казок, лемківських пісень і я собі згадую, який все ж таки тільки у моєї бабці був великий пласт культури. А скільки ще я прочитав у цій книзі. І коли Ігор (автор монографії, – ред.) прийшов до мене в кабінет та розповів про ідею книжки, то я відразу виявив бажання долучитися, тому що це також моя історія», - розповів Андрій Левкович.

Відроджувати пам'ять про лемків меценат спільно з покійним народним депутатом Анатолієм Матвієнком почали ще декілька років тому.

«Ми започаткували таку історію: видавати щось про лемків. Перша річ, яку профінансував Анатолій Матвієнко, був диск лемківських пісень. Наступна – вистава «Лемківська драма» або «Вигнані з Раю», яку ми також підтримували. І ця книга є продовженням цієї традиції, яку розпочав Анатолій Матвієнко», - додав Андрій Левкович.

За словами начальника управління культури, національностей та релігій ОДА Володимира Федорака, важливо, що автор підготував правдиву розповідь про частину нашого народу, яку змусили залишити рідні землі.

«Дуже важливо, що є молоді автори, які проливають світло на "білі плями" у цій історії. Крім того, дослідник представив у книзі історії конкретних людей, родин, які потрапили в драматичні ситуації. Коли ми пізнаємо справжні факти нашої історії, тоді ми справді можемо відчути частину того болю, який пережили вони», - додав Володимир Федорак.

Завершили презентацію лемківськими піснями з драми-концерту «Вигнані з Раю» у виконанні Заслуженої артистки України Галини Баранкевич.

Довідково:

Ігор Любчик – кандидат історичних наук, доцент кафедри українознавства і філософії ІФНМУ. Автор понад 80 наукових публікацій на лемківську тематику українською, польською та англійською мовами, з яких дві монографії.


Переглядів: 209 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024