Субота, 20.04.2024, 03:54:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2020 » Червень » 28 » Ретро-новина: чистота коштує грошей
19:47:23
Ретро-новина: чистота коштує грошей

І за старої доброї Австрії, і за Польщі влада Станиславова докладала значних зусиль для підтримання чистоти і порядку на вулицях. Однак певні зобов’язання накладалися й на самих мешканців. Так, за Австрії кожен власник нерухомості відповідав за чистоту вулиці перед своїм будинком, а взимку був зобов’язаний очищати від снігуне лише тротуар, а й дах, щоб сніг не падав на перехожих.

В місті рішуче боролися з власниками крамниць, які викидали сміття зі своїх закладів просто на тротуар або у стічні канави, звідки вітер його розносив по всій вулиці.В січні 1903 року загальний осуд викликав такий собі Йоахім Ламм, власник кам’яниці по вул. Карпінського (тепер початок вул. Галицької).

Він не чистив дах, і сніг з нього сипався людям на голови, загрожуючи їм травмами. Як зауважила міська преса, якщо несумлінний власник не виправиться, його буде притягнуто до карної відповідальності. За польської влади чистота теж вимагала від мешканців якщо не зусиль, то відчутних витрат.

У вересні 1936 року в Станиславові створили міську службу чистоти, яка стягувала з власників нерухомості податок, величина якого залежала від довжини фасаду будинку. Сума податку була немалою й зазвичай складала кілька сотень злотих. Нововведення викликало у містян неоднозначну реакцію – багато хто обурювався через необхідність платити за прибирання таку велику суму, дехто стверджував, що й сам може прибрати коло своєї кам’яниці.

Однак міська влада роз’яснювала через пресу, що не всі власники сумлінно ставилися до своїх обов’язків підтримувати чистоту, тому було вирішено збирати з них податок й наводити порядок силами прибиральників, найнятих магістратом. Врешті-решт під тиском громадськості «податок на чистоту» таки скасували, зобов’язавши власників нерухомості самим прибирати коло своїх будинків.

Вони й прибирали – хто старанно, хто абияк, тому міській владі й надалі доводилося їх контролювати і боротися за порядок на вулицях.

Газета «Слово» від 17 вересня 1936 р.

Олена БУЧИК


Переглядів: 199 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024