П`ятниця, 26.04.2024, 21:20:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Грудень » 20 » Ретро-новина: Українська купецька гімназія
18:50:39
Ретро-новина: Українська купецька гімназія

В краєзнавчій літературі досить багато згадок про польську купецьку гімназію, яка у міжвоєнний період працювала в старому корпусі Прикарпатського університету – пише “Західний кур’єр“.

Але не всі знають, що українці Станиславова мали можливість навчатися торгівельних професій рідною мовою, адже в 1938 році в Станиславові запрацював аналогічний заклад з українською мовою викладання. Як повідомляла газета «Діло», «Кружок «Рідної школи» ім. М. Шашкевича в Станиславові одержав концесію вести чотирирічну коедукаційну купецьку гімназію в шкільному році 1938-1939.

Ця школа має надзвичайно велике значіння для цілої станиславівської округи, ба навіть для сусідніх повітів Тернопільського воєвідства, бо це одинока на цій області українська школа того типу, а друга в краю. Вона має вишколити й виховати нові кадри фахових робітників, купців і кооператорів, бо має кооперативний напрямок (спеціалізація в IV клясі).

Не сумніваємось, що громада, розуміючи вагу фахової освіти для своїх дітей (хлопців і дівчат) у теперішніх обставинах, радо запише їх до гімназії. До вступного іспиту, що відбудеться в днях 5 і 6 вересня 1938 року, можуть приступити учні та учениці, що матимуть вік 13 років у цьому календарному році, а не переступили ще 17 року життя. До прохання треба долучити метрику уродження, останнє шкільне свідоцтво і посвідку щіплення віспи.

При вступному іспиті вимоги, як і в загальноосвітніх гімназіях. Шкільна оплата місячно 25 зол., одначе бідні а здібні учні одержать знижку».
Заняття купецької гімназії проводилися на вул. Пєрацького, 82 (тепер вул. Шевченка) в будівлі, де розташовувалася жіноча гімназія «Рідної школи». Саме сюди всі охочі також мусили подавати документи на вступ. Українську купецьку гімназію закрили більшовики у 1944 році.


Газета «Діло» від 28 серпня 1938 р.
Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 138 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024