П`ятниця, 26.04.2024, 20:50:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 21 » Розкопки в Пшеничниках ведуть до «Нюрнберга-2»
11:59:45
Розкопки в Пшеничниках ведуть до «Нюрнберга-2»
Перед тими, хто прочитав у газеті «Галичина» за 30 червня ц. р. статтю Р. Круцика «Чиї жертви у похованнях біля Пшеничників?», постало кілька запитань: з якою метою написано статтю? На чий млин ллє воду п. Круцик? Чи є хоч якась мораль у п. Круцика?
Але перш ніж перейти до викладення нашої думки, хочемо задатися запитанням: що сталося з пам’яттю п. Круцика? Пояснимо чому. П. Круцик мав би пам’ятати, що на початку 90-х років багато членів «Меморіалу» були членами КУН. І головою обласних організацій КУНу і «Меморіалу» був п. Р. Круцик. То що тоді «Меморіал» не був, як він пише, філією КУНу, і все було «о’кей». А до Верховної Ради п. Круцик потрапив не від КУНу? Саме КУН висував його і підтримав на виборах. То що сталося з пам’яттю цієї людини? Але це на його совісті, якщо вона у нього взагалі є.
А тепер повернемось до питання: з якою метою він написав цю статтю? На перший погляд, складається враження, що зроблено це нібито з благими намірами. Але ми знаємо, що благими намірами вимощена дорога до пекла. Р. Круцик, з одного боку, підказує імена тих, хто, можливо, похований у Пшеничниках, а з другого — звинувачує Степана Каспрука у забудькуватості, мовляв, той забув про список 531 підпільника, який передав йому п. Круцик. Насправді, як твердить С. Каспрук, Р. Круцик не передавав йому жодних списків.
Далі у своїй статті Р. Круцик застерігає «меморіалівців» від можливої епідемії сипного тифу, туберкульозу і т. п. Але ж розкопки тривають цілий рік і ніхто не захворів. Та й останків викопано понад 531, і це не кінець. Більше того, серед жертв виявлено 25% дітей. Згідно зі свідченнями поховання відбувались у 1939—1941 рр. і їх здійснювали енкаведисти, зокрема й ті, що перебували в складі гарнізону в центрі Пшеничників, який там саме в той час  своїм завданням мав проводити ці поховання. До речі, після 1944 р., після повторного повернення радянської влади, гарнізону НКВС у Пшеничниках уже не було. Та й закатованих людей звозили не тільки зі станіславської, а й з тисменицької і тлумацької тюрем НКВС. Ховали мертвих здебільшого самі арештанти, які неспроможні були копати глибше через тортури. Потім енкаведисти добивали їх лопатами і засипали недбало землею . Тому поховання виявляють на глибині від 20 до 70 см, яка не надто відповідає санітарно-епідеміологічним нормам для поховання померлих від інфекційних хвороб.
Як каже судмедексперт, учасник розкопок жертв комуністичного режиму в Дем’яновому Лазі О. Левицький: «Дані про смерть похованих у Пшеничниках від інфекційних хвороб, про що говорить Р. Круцик, не відповідають дійсності, бо в таких закладах, як тюрма, існує медична служба, яка наглядає за ув’язненими, і при перших проявах інфекційної хвороби таких ув’язнених ізолюють. Таким чином, розмови Р. Круцика про можливі епідемії більше сприяють тим силам, які бажали б припинення розкопок, а не їх продовження, і сіють сум’яття серед жителів області.
Намагання Р. Круцика перевести жертви біля с. Пшеничників із 1939—1941 рр. у 1944—1955 рр., очевидно, призводить до зміни системи злочину — від невинно закатованих у статтю боротьби з політичними противниками ОУН і УПА та їх посібниками, як це постійно трактувала комуністична ідеологія.
До речі, перед початком зацікавлень п. Круцика розкопками в Пшеничниках у членів товариства «Меморіал», які проводять ці розкопки, працівники Тисменицького райвідділу УМВС брали пояснення, з яких стало зрозумілим, що готується порушення кримінальної справи не за фактом виявлених останків, а за фактом незаконних розкопок.
Дивує ще один факт. Знаючи, що в Пшеничниках є місця поховання жертв комуністичного терору, Р. Круцик нічого не зробив для їх розкопок і перепоховання, а поїхав до Києва. Але, приїхавши тепер, коли розкопки тривають уже майже рік, почав звинувачувати всіх підряд у тому, що досі не порушено кримінальної справи за цим фактом. Хоча активісти обласного товариства «Меморіал» робили і роблять усе, щоб цю справу порушити. 
Р. Круцик добре знає, як це «легко» відкрити кримінальну справу. Адже й по биківнянських похованнях такої справи не порушено і до сьогодні, хоч Р. Круцик уже давно очолює київську міську організацію «Меморіал». То де ви, пане Р. Круцику, блефуєте, а де говорите правду?.. 
Отож бачимо, що і державні структури, і  Р. Круцик заводять справу на манівці. Можливо, добре розуміють, що такі розкопки, як у Пшеничниках, ведуть до світового суду «Нюрнберг-2»...
Прийнято на засіданні правління 
обласного товариства «Меморіал» 
ім. В. Стуса 06.07.2011 року.
(Подано з незначним скороченням).
"Галичина"

Переглядів: 537 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024