Четвер, 28.03.2024, 14:27:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Грудень » 11 » Розпочато черговий етап благоустрою цісарсько – королівського військового кладовища у Галичі
14:13:10
Розпочато черговий етап благоустрою цісарсько – королівського військового кладовища у Галичі

З метою подальшого впорядкування поховань Першої світової війни, Галицькою міською радою (голова п. Орест Трачик) в рамках інших робіт з міського благоустрою, розпочато працю щодо очищення території військового кладовища від старих дерев.

На даний час їх є близько двох десятків; це хвойні та листяні породи; більша частина з них, ймовірно, самозасіялася ще на початку др. пол. ХХ ст. Половина з загальної кількості дерев вже віджили свій вік – тому при сильних вітрах вони пошкоджуються і засмічують територію, а також можуть нести загрозу для безпеки відвідувачів меморіалу. Збережеться дерева (4) з західної сторони - для утримування пагорба від зсувів.

Погодні умови сприють тому, що роботи розпочато в перший зимовий місяць. Вже вирізано частину дерев з південної сторони. Специфіка порізки не передбачає особливого поспіху – щоб не пошкодити і не зруйнувати наявні військові могили. Координатором робіт є кандидат технічних наук Денис Кухтар.

Звичайно, більшість галичан, як і тих, хто цікавиться військовою історією, сприймають дану площу з деревами, як єдине ціле – старі дерева дійсно створювали відповідну атмосферу минулого і певну таємничість місця. Проте, прийшов час – і повинні відбутися зміни.

Роботи з порізки тільки розпочато (ще невідомо коли точно завершаться, це залежить від багатьох чинників; орієнтовно до кінця січня 2020 р.) – але вже зараз зрозуміло, що після їхнього завершення необхідно буде ще докласти багато часу і зусиль, для того щоб привести до ладу територію, яка була занедбана десятиліттями і в останні 2 роки частково приведена до порядку зусиллями багатьох небайдужих людей. Тому заохочуємо всіх, хто матиме змогу і бажання, у травні 2020 р. (або в будь який інший місяць) присвятити свій час для подальшого благоустрою території.

Довідково. Цісарсько – королівське військове кладовище у Галичі є нововиявленим об’єктом історії (наказ генерального директора НЗ "Давній Галич" Володимира Костишина від 04.06.2019 р. №27-ОД).

Тут спочивають щонайменше 350 військовиків підрозділів Австро – Угорської монархії та союзної Південної армії Німецької імперії, а також 2 стрільці Легіону УСС.

В 2011 – 19 рр. вдалося встановити 150 прізвищ похованих. В 2019 р. для ознакування кладовища встановлено приватним коштом дорожній показник, інформаційний стенд та анотаційну таблицю на території.

Попередньо в 2019 р. Галицькою міською радою здійснювалися роботи з оновлення Меморіального скверу на терені кладовища (Галич – гора) і порізка старих дерев в цивільному секторі поховань на старому кладовищі Галич – гора.

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 237 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024