П`ятниця, 26.04.2024, 07:42:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 23 » Руйнуємо пам'ятки - бо дозволено
13:55:48
Руйнуємо пам'ятки - бо дозволено
У Коломиї розпочали руйнувати нововиявлену пам’ятку архітектури місцевого значення. Власник будинку намагається завершити ремонтні роботи якнайшвидше – до того часу, поки документи щодо пам’ятки готуються до затвердження. Та чи не втратить після всіх робіт нововиявлена архітектурна пам’ятка свою вартість?
Реконструкція житлового будинку на вул. Р. Шухевича розпочалися тиждень тому. Їх проводить приватний підприємець Володимир Григорчук. Представник власника будинку нас запевнив: після ремонту даху будівлі повернуть до початкового стану. Однак піднявшись на другий поверх сусіднього будинку, ми побачили зовсім іншу картину: оригінальна дахівка вже частково знищена. Поряд з ще цілою черепицею – велика купа розбитої… Ліпнина й карнизи частково позбивані.
Партеровий, цегляний будинок на вулиці Р. Шухевича побудований 1903 року, про що свідчить викована дата на фронтоні. Така сама дата викладена гранітною крихтою в проході головного входу. Колись тут містився «Юденрат» – офіційний адміністративний орган місцевого самоврядування коломийських євреїв, або як його тоді називали «кагал».
Заклад діяв до 1939 р. За німецької окупації він проіснував ще два роки, після чого усіх членів ради розстріляли нацисти. Тепер тут – приватна оселя, а ця нововиявлена пам’ятка архітектури належить трьом власникам.
Власник квартири № 2 планує на горищі влаштувати коридор, гардероб, ванну і три житлові кімнати. Відповідно, загальна житлова площа збільшиться з 95,58 м. кв. до 201,18 м. кв. Як зазначено у відповіді відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи м. Івано-Франківська, вони «не заперечують проведенню робіт з метою реконструкції в нововиявленій пам’ятці архітектури за умови погодження проектної документації з органом охорони культурної спадщини до початку будівельних робіт». Однак підпис головного архітектора Коломиї Віктора Мицая відсутній. Ми, звичайно, поцікавилися у нього, чому він документ не завірив. Пан Мицай пояснив: проект був недосконалим, тому декілька разів повертав його на доопрацювання Володимирові Григорчуку, який власне і забажав розширити власне приміщення. Тоді Володимир Григорчук просто вирішив схитрувати і, нехтуючи головного архітектора, звернувся по дозвіл безпосередньо до відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи м. Івано-Франківська.
Заступник міського голови Тарас Яворський стверджує, що всі роботи проводяться законно.
– Наше завдання – прослідкувати, щоб вони належно відреставрували будинок, – каже він. – Натепер цей об’єкт не занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України Кабінетом Міністрів України, а тому роботи проводити можна.
Однак влада, яка мала б контролювати процес ремонту нововиявленої пам’ятки, відверто кажучи, вирішила просто вмити руки. Зокрема, можновладці скористалися тим, що наразі Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» не врегульовує порядок надання містобудівних умов та обмежень, про що нам повідомили у відповіді на інформаційний запит. На наше прохання надати проектну документацію на капітальний ремонт даху міська рада «відфутболила» нас до приватного підприємства, яке розробляло цю документацію, а саме – до будівельної компанії «СВ-Престиж Буд».
Як зазначено у відповіді на наш запит, у будинку на горищі планують установити металопластикові вікна, сім дахових вікон та домурувати 60 см. для того, щоб облаштувати мансардне приміщення, що вже порушує автентику будинку і його вартість як архітектурної пам’ятки.
Натомість власник на камеру говорить зовсім інше: все залишиться незмінним. Нагадаємо, що ремонт, згідно з Законом України «Про охорону культурної спадщини» – сукупність проектних, вишукувальних і виробничих робіт, спрямованих на покращення технічного стану та підтримання в експлуатаційному стані об’єкта культурної спадщини без зміни властивостей, які є предметом охорони об’єкта культурної спадщини. Отож, вищезазначені роботи, які розпочав уже проводити один з власників будинку, руйнують автентичний стан будівлі. Якщо ремонт таки завершать, то змінять вигляд нововиявленої пам’ятки безповоротно і назавжди. На прикладі Благовіщенської церкви ми вже бачили, як здійснюються реставраційні роботи, після яких від первісного вигляду не залишається майже нічого. Коломия ж знову і вкотре втрачає те, чим гордиться і чим славиться – автентичною архітектурою.
Оксана Романенчук, Коломийські Вісти

Переглядів: 625 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024