Четвер, 18.04.2024, 16:48:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Серпень » 23 » У Калуші відбулася презентація книги-розвідки про одного зі засновників ОУН
20:50:52
У Калуші відбулася презентація книги-розвідки про одного зі засновників ОУН

Учора, 22 серпня, в бібліотечній кав`ярні центральної бібліотеки імені Т. Г. Шевченка відбулася презентація книги Дарії Бібик «Візьму твій меч».

Захід відбувся в рамках відзначення 28-ої річниці Незалежності України та приурочений до 120-ї річниці з дня народження Володимира Горбового, громадського та політичного діяча, одного із засновників Організації українських націоналістів, інформують "Вікна" з посиланням на Калуську центральну бібліотеку ім.Т. Шевченка.

Книга присвячена Володимиру Горбовому, котрий за життя отримав народне звання «патріарх нескорених», «президент воюючої української нації». Щоб зрозуміти причину такої пошани, авторці довелося вивчити архівні документи, літературні джерела та спогади.

Народився Володимир Горбовий селі Оболоня Долинського повіту в родині Горбових-Романчукевичів. Він присвятив своє життя боротьбі за створення соборної незалежної української держави. Одного разу давши їй клятву на вірність, не зрадив до кінця життя. Саме присяга стала ключем до всіх основних подій у його житті. Організація українських націоналістів залучала його до участі у найважливіших подіях державотворчого процесу. У 1935 р. як адвокат захищав Степана Бандеру на судовому процесі за вбивство польського міністраПєрацького, в час Другої світової війни він очолював найголовніші етапи підготовки до проголошення Акту про незалежність України 30 червня 1941 року.

За радянської сваволі від нього вимагали лише одного — підпису про відмову від боротьби, але доктор Горбовий мав єдину відповідь на всі домагання:

«Я давав клятву».

Модерував зустріч викладач Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олег Ониськів. Авторка, Дарія Бібик, розповіла про процес роботи над книгою та цікаві факти з життя Володимира Горбового. Основний акцент робився на його державотворчій боротьбі.

Книга є краєзнавчою розвідкою. В ній зібрані усі, доступні авторові, матеріали справ українця Володимира Горбового, до котрих долучені і упорядковані письмові і усні спогади очевидців та соратників по боротьбі за вільну, незалежну, україномовну Україну. Книга дає можливість глибше зрозуміти внутрішні і зовнішні процеси українського державотворення. Вона покликана вивести у поле української національної свідомості ім’я велета духу і чину Володимира Горбового, котрий все своє життя присвятив боротьбі за українську державність.


Переглядів: 259 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024