Середа, 24.04.2024, 00:29:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
Архів новин
Головна » 2020 » Лютий » 29 » У Калуші відкрили банерну виставку, присвячену Голодомору 1946-1947 років
20:01:09
У Калуші відкрили банерну виставку, присвячену Голодомору 1946-1947 років

У меморіальному музеї «Калуська в’язниця» відбулося відкриття виставки банерів під назвою «Масовий голод 1946-1947 років в Радянській Україні». 17 банерів отримали від національного музею «Меморіал жертв Голодомору» та Інституту національної пам’яті. Експонати в хронологічній послідовності відображають етапи акту геноциду.

Розпочали захід із вшанування пам’яті жертв Голодомору, яких за підрахунками було 100 тис до 1 млн, інформують "Вікна".

Старший науковий співробітник меморіального музею «Калуська в’язниця» Олег Відливаний зазначив, що банери розповідають про невивчену тематику, яка в історіографії не відображалася до початку 90-х років ХХ століття:

"Радянська влада замовчувала певні факти і в кращому випадку називала Голодомор просто Голодом".

Олег Відливаний пояснив, чому Голод 1946-1947 називаємо Голодомором. Замість того, щоб допомогати селянам, в той момент коли завершилася війна починають нарощувати сили у сільській промисловості. Розроблена програма допомоги тим країнам, які входять до соціалістичного табору — Чехословаччина, Польща, частина Німеччини. Велика кількість зернових була перевезена не тільки до центрально-східної Європи, а й до Росії. У той же момент мешканці села не мали можливості виїжджати і працювати в місті.

Для того, щоб виїхати до міста, селянам потрібні були паспорти, яких тоді не видавали. У 1946 році українське село охоплює величезна трагедія, апогей якого триває до 1947 року. З січня по березень зафіксовано найбільшу кількість загиблих і канібалізм.

Голодомор вважається одним із видів терору, зокрема українського села. Проте є ті, хто спростовує цей факт, пояснюючи тим, що влітку 1946 року була страшна посуха, каже Олег Відливаний:

"Так, температура досягала близько 40 градусів. Однак ,спостерігаючи за статистикою врожаю, тогочасна влада могла б раціонально його розподілити, адже не в усіх частинах країни був голод".

Старший науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів зазначив, що Голодомор був витвором більшовицької політики, спрямованої на знищення селянина-господаря. Така політика розпочалася ще в липні 1946 року, коли вийшла постанова про збільшення об’ємів здачі зерна і була по суті політикою Голодомору 1932-33 року.

Найактивніше Голодомор проявив себе у першій половині 1947 року. Тому, що вже 3 березня 1947 року до Києва приїхав Лазар Каганович, який замінив Микиту Хрущова і взявся за масовий збір зерна у селян. У результаті Голодомор охопив Ізмаїльську, Херсонську, Одеську, Житомирську, Київську, Сумську, Запорізьку і частково Хмельницьку область.

Історики зазначили, що ООН надавала міжнародну допомогу селянам, які постраждали від Голодомору. Однак це було зроблено не в якості допомогиьпостраждалим від Голодомору, а як повоєнна допомога.

Виставка банерів, присвячених тематиці Голодомору, діятиме в меморіальному музеї «Калуська в’язниця» до 17 березня.


Переглядів: 244 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024